Ειδήσεις
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Μετρά αντίστροφα η ΑΑΔΕ για την πρεμιέρα

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί δεδομένα από 343 φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι έως την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου, όλοι οι υπόχρεοι φορείς θα έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Δήμας, από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμων σε όσους δεν έχουν ανταποκριθεί στις σχετικές προθεσμίες.
Οι υπόχρεοι φορείς, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, έχουν προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου για να υποβάλουν στη φορολογική διοίκηση τα στοιχεία που απαιτούνται για τη συμπλήρωση των προσυμπληρωμένων κωδικών. Τα δεδομένα αφορούν μισθούς, συντάξεις, τραπεζικούς τόκους, δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και άλλες οικονομικές συναλλαγές. Οι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και λοιποί φορείς που δεν θα διαβιβάσουν εγκαίρως τις πληροφορίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 20.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ οι παραβάσεις τους θα δημοσιοποιούνται.
Πάντως, όλοι οι φορείς του στενού δημόσιου τομέα, συνολικά 1.250, προχώρησαν έγκαιρα στην εγγραφή τους στο μητρώο της ΑΑΔΕ, αποφεύγοντας έτσι τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης όλων των δεδομένων, η φορολογική διοίκηση θα έχει στη διάθεσή της 15 ημέρες για να τα επεξεργαστεί και να προεκκαθαρίσει 1,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων θα ανοίξει στις 15 Μαρτίου και θα παραμείνει διαθέσιμη μέχρι τις 15 Ιουλίου 2025. Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ θα δικαιούνται έκπτωση από 2% έως 4%, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Αντίθετα, όσοι καθυστερήσουν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προστίμων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις που αφορούν τα νέα έντυπα με τους προσυμπληρωμένους κωδικούς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα στο έντυπο Ε3 των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι προσυμπληρωμένα και κλειδωμένα, στηριζόμενα στα δεδομένα της πλατφόρμας myData. Επιπλέον, στο έντυπο Ε2 θα προστεθεί νέος κωδικός που θα ξεκλειδώνει την τριετή φοροαπαλλαγή για τα εισοδήματα από ενοίκια σε όσους μεταφέρουν ακίνητα από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.
Η καταβολή του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και τις υπόλοιπες επτά έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.
Από την πλευρά τους, οι λογιστές ζητούν έγκαιρη έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και την εξασφάλιση ομαλής λειτουργίας της πλατφόρμας μέσω δοκιμαστικής περιόδου πριν από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής. Παράλληλα, προτείνουν νομοθετική ρύθμιση ώστε σε περίπτωση τεχνικών προβλημάτων, να παρατείνεται ισόχρονα η καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Επίσης, διατυπώνουν αντιρρήσεις σχετικά με το σύστημα των προστίμων, προτείνοντας να επιβάλλονται μόνο μετά την πάροδο δύο μηνών από τη λήξη της υποχρέωσης.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ