Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τα SOS του Ε3 για όσους έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή

Δημοσιεύθηκε

στις

Προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν χιλιάδες επιχειρήσεις στην συμπλήρωση του Ε3 στις φορολογικές δηλώσεις 2024.

Χιλιάδες επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, το 2023 είτε εξαιρεθήκαν από την επιστροφή της στήριξης είτε έλαβαν το εκκαθαριστικό για την πληρωμή των ποσών που οφείλουν.

Κάποιες επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή εξακολουθούν έως σήμερα να έχουν ανοικτά μέτωπα με την εφορία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι προσεκτικές με το πως θα αποτυπώσουν στο έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης το ποσό της ενίσχυσης που δεν επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο από τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο δεν επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις, αναγράφεται και στους κατά περίπτωση κωδικούς του πίνακα Ζ1 «Σύνολο εσόδων» του Εντύπου Ε3 στο φορολογικό έτος κατά το οποίο το εν λόγω ποσό θα καταστεί δεδουλευμένο και θα αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξης του, ήτοι θα οριστικοποιηθεί η ωφέλεια λόγω μη επιστροφής του.

Στα νομικά πρόσωπα μεταφέρεται στον κωδ.001 του Πίνακα 10Α του εντύπου Ν και μέσω αυτού στον κωδ.513 του ίδιου εντύπου. Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα αναγράφεται στους κωδ. 144, 244, 344 και 444 του Πίνακα ΣΤ΄ στην ανάπτυξη του σχετικού Υποπίνακα και ειδικότερα στον κωδ.014 «Μη επιστρεπτέο ποσό κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής» του εντύπου Ε3.

Με βάση τα παραπάνω, για τις επιχειρήσεις που το φορολογικό έτος τους έληξε την 31.12.2023 και το σχετικό ποσό έχει βαρύνει τα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2023, θα καταχωρηθεί στους ανωτέρω κωδικούς του εντύπου Ε3 του ίδιου φορολογικού έτους (2023) και για τα νομικά πρόσωπα θα αναγραφεί και στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος («έντυπο Ν») του φορολογικού έτους 2023.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ