Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Μεγάλη προσοχή για όσους έχουν προσυμπληρωμένη δήλωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα υποβάλουν εφέτος οι ίδιοι φορολογικές δηλώσεις 2024, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει η φορολογική διοίκηση.

Αν και η προθεσμία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 εκπνέει στις 26 Ιουλίου 2024, όσοι υπάγονται στην αυτόματη υποβολή πρέπει να προσέξουν συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός των οποίων θα πρέπει να ελέγξουν τη δήλωσή τους πριν από την οριστικοποίησή της ή να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση.

Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Η ΑΑΔΕ εκεί ενημερώνει τους φορολογουμένους ότι έχει προβεί σε προσυμπλήρωση της δήλωσής με βάση το σύνολο των στοιχείων που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή της και πως υπολόγισε τη φορολογική υποχρέωση.

Εφόσον οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Αν όμως τα στοιχεία δεν είναι σωστά, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να τροποποιήσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Ειδικότερα, μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση και από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Οι φορολογούμενοι που έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ, καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το δεύτερο 15ήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς για να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ