Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Μέχρι πότε η υποβολή – Ποιοι δεν μπορούν να καταθέσουν τώρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Δείτε μέχρι πότε είναι ανοιχτό το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 και ποιοι δεν μπορούν να καταθέσουν δήλωση τώρα.

Ελλείψεις στοιχείων, όπως για παράδειγμα των τόκων των καταθέσεων, των ΙΧ, επιδομάτων συνταξιούχων, ακόμα και στις παρακρατήσεις φόρου των επαγγελματιών έχουν εντοπίσει οι λογιστές – φοροτεχνικοί, σύμφωνα με τους οποίους δεν είναι δυνατή η υποβολή της φορολογικής δήλωσης από συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων.

Τις πρώτες ημέρες που άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα προβλήματα ήταν περισσότερα, τα οποία όμως σταδιακά επιλύθηκαν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αρρυθμίες που θα πρέπει να διορθωθούν για να ξεκινήσει η διαδικασία χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι λογιστές σημειώνουν ότι τα προβλήματα είναι πολλά και ενδεχομένως να ανακύψουν και άλλα, καθώς είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των επαγγελματιών, ενώ εμφανίζονται σίγουροι ότι τα προβλήματα θα οδηγήσουν στην παράταση υποβολής των δηλώσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως αναφέρουν οι λογιστές, δεν είναι εφικτό η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου.

Oι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα:

  • Εάν έχουν αναγραφεί σωστά οι τόκοι των καταθέσεων.
  • Εάν έχουν αναρτηθεί τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων.
  • Καταγράφεται πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών.
  • Διάφορα υπουργεία δεν έχουν ανεβάσει ακόμη βεβαιώσεις αποδοχών.
  • Εντοπίσθηκε πως ο κωδικός 781 του Ε1 κατά την εκκαθάριση δεν συμβάλλει στην κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Εντοπίστηκαν λάθη στη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών σε γεωργικές επιχειρήσεις.
  • Οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν εμφανίζονται στο Ε1.

Από την εκκαθάριση 356.579 δηλώσεων προκύπτει πως για το 24,48% των φορολογουμένων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 79,97 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 916 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ