Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Βήμα – βήμα πως δηλώνονται τα ενοίκια

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι μισθωμένες κατοικίες αποτελούν τεκμήρια και ως εκ τούτου πρέπει να δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις 2024 και στους αντίστοιχους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1).

Δηλαδή, θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που κατέβαλαν το 2023 για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και να συμπληρώσουν τον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης.

Στον πίνακα 5.1, επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας, καταχωρούμε τα στοιχεία της κατοικίας, τη χαρακτηρίζουμε και επιλέγουμε «Μεταφορά στη δήλωση». Θα πρέπει να επιλέξουμε στον κωδικό 203 την ένδειξη «μισθωμένη». Στη συνέχεια θα συμπληρώσουμε και τον πίνακα 6.9.

Στον υποπίνακα του κωδικού 801 συμπληρώνουμε τους ΑΦΜ των εκμισθωτών και το ποσό ενοικίου που αντιστοιχεί στον καθένα. Εάν οι εκμισθωτές είναι περισσότεροι από τρεις, στις δύο πρώτες σειρές συμπληρώνουμε τους δύο εκμισθωτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας και τα ποσά ενοικίου που τους κατεβλήθησαν και στην επόμενη σειρά στον κωδικό 815 το ποσό που κατεβλήθη μέσα στο 2023 συνολικά στους υπόλοιπους εκμισθωτές, χωρίς να εμφανίζονται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ τους.

Στον πίνακα 5.1, επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης δευτερεύουσας κατοικίας, καταχωρούμε τα στοιχεία της κατοικίας, τη χαρακτηρίζουμε και επιλέγουμε «Μεταφορά στη δήλωση». Θα πρέπει να επιλέξουμε στον κωδικό 207 ή 209 την ένδειξη «μισθωμένη». Στον πίνακα 6.11 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσουμε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419-420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

Στον πίνακα 6, στις στήλες των πινάκων των περιπτώσεων 10, 11 και 12 με τίτλο «Αριθμός δήλωσης μίσθωσης», πρέπει να συμπληρώσουμε τον αριθμό της Δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

Όποιος έχει αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2023 θα επιλέξει το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας για να εισαγάγει και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσει, θα την καταχωρίσει και θα επιλέξει «Μεταφορά στη δήλωση». Τέλος, θα επιλέξει την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά «Μεταφορά στη δήλωση». Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανιστούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ