Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις: 24 ώρες περιθώριο για να γλιτώσετε τις κυρώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Οσοι θα κληθούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, ο φόρος που θα προκύψει πρέπει να αποπληρωθεί εφάπαξ
Περιθώριο 24 ωρών έχουν οι φορολογούμενοι που έλαβαν στο παρελθόν αναδρομικά ποσά, προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να δηλώσουν τα έσοδα στην εφορία.
Η πλειονότητα των φορολογουμένων καλείται να προχωρήσει σε τροποποιητικές δηλώσεις έως την 1η Μαρτίου και να πληρώσει αναδρομικά με τόκους υπερημερίας τους φόρους που αναλογούν στα σχετικά ποσά.
Σε ειδοποίηση που εστάλη από την ΑΑΔΕ σε χιλιάδες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι πολίτες προειδοποιούνται ότι σε περίπτωση που έως και την 01/03/2024 δεν υποβάλουν τις απαιτούμενες τροποποιητικές δηλώσεις, η φορολογική διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής τους υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία με καθυστέρηση πολλών ετών υπολόγισαν αναδρομικά αμελώντας να ενημερώσουν εγκαίρως την ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα τα ποσά αυτά να μην εμφανίζονται στις προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ δηλώσεις φόρου εισοδήματος της εποχής εκείνης.
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα κληθούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις είναι ότι ο φόρος που θα προκύψει πρέπει να αποπληρωθεί εφάπαξ. Οι συνταξιούχοι μπορούν από την πλευρά τους να εντάξουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν σε ρύθμιση με 48 δόσεις. Για αυτούς δε, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.
Τέλος, στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης ή τροποποίησης κάποιου άλλου κωδικού. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τροποποιήσει άλλα στοιχεία της δήλωσής του πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ