Το σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΝΠΕ

0

Τις θέσεις και τις προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής επί του σχεδίου νόμου για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ όπου συζητήθηκε αναλυτικά το σχέδιο νόμου, παρουσία του Γ. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ για τις προωθούμενες ρυθμίσεις και τις αλλαγές που δρομολογούνται σχετικά με το ρόλο και τις αρμοδιότητες των Περιφερειών, τις καινοτομίες που εισάγει το σχέδιο νόμου και προσδιόρισε το πλαίσιο που θα κινηθεί ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να θεραπευθούν αρρυθμίες και παθογένειες του συστήματος πολιτικής προστασίας, που κόστισαν ακριβά στη χώρα μας.

«Απαντάμε στο τι πήγε λάθος όλα αυτά τα χρόνια» ανέφερε και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε στις 30 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου, θα ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις της Αυτοδιοίκησης, με στόχο βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Γ. Πατούλης: «Χρειαζόμαστε προσωπικό και μέσα για να είμαστε αποτελεσματικοί»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής στην εισήγησή του εξέφρασε την ελπίδα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να αποτελέσει την αρχή για τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης πολιτικής στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας και χαρακτήρισε χρήσιμη την περίοδο διαβούλευσης προκειμένου, όπως ανέφερε, να συζητηθούν βελτιωτικές παρεμβάσεις με μόνο στόχο την καλύτερη θωράκιση της χώρας και των πολιτών.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το σχέδιο νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εστίασε στην ανάγκη να διευθετηθεί το θέμα της έλλειψης προσωπικού και μέσων καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως τόνισε, οι Περιφέρειες δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο ρόλο τους και να συμβάλλουν στη διαχείριση κρίσεων και έκτακτων αναγκών.

Επιπρόσθετα, επισήμανε την ανάγκη πλήρους διασαφήνισης των αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών, Δήμων και κεντρικού κράτους σημειώνοντας: «Προτεραιότητά μας είναι η καλύτερη θωράκιση των Περιφερειών μας και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Ωστόσο μία μετάθεση αρμοδιοτήτων και ευθυνών από το κεντρικό κράτος σε εμάς, χωρίς να μας παρασχεθούν παράλληλα τα κατάλληλα «εργαλεία» κυρίως χρηματοδοτικά, θα είναι προβληματική και φοβάμαι πως δεν θα λειτουργήσει. Πρέπει να έχουμε το απαιτούμενο προσωπικό το οποίο πρέπει να εκπαιδευθεί κατάλληλα για την αντιμετώπιση κρίσεων».

Στη συνέχεια της εισήγησής του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα που έχουν σχέση με τους εθελοντές αλλά και τις προωθούμενες ρυθμίσεις που προβλέπουν την ίδρυση Σχολών εκπαίδευσης και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας: “Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναλάβουμε ευθύνες και να συνδράμουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια του κεντρικού κράτους, με την προϋπόθεση να έχουμε τα απαραίτητα μέσα, που θα μας βοηθήσουν να είμαστε ουσιαστικά ωφέλιμοι προς τους πολίτες.”

Όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΝΠΕ εντός δύο ημερών, θα καταθέσει τις προτάσεις της στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με στόχο να δοθεί τέλος σε ζητήματα αλληλεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων που χρόνια ταλανίζουν τη λειτουργία των Περιφερειών της χώρας.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.