Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τι λένε οι ειδικοί για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraΖeneca που αποσύρεται

Δημοσιεύθηκε

στις

H AstraZeneca είχε παραδεχτεί ότι το εμβόλιό της «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS)»

Καθησυχαστικoί εμφανίζονται οι ειδικοί μετά την απόσυρση των εμβολίων για την Covid-19 από την AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για όσους εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Υπενθυμίζεται ότι την απόσυρση του εμβολίου της για την COVID-19 ξεκίνησε η AstraZeneca, λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» μετά την πανδημία. Η ανακοίνωση ωστόσο ήρθε στον απόηχο της παραδοχής του φαρμακευτικού κολοσσού ότι το εμβόλιό της «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS)».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι πράγματι πρόκειται για μία παρενέργεια για την οποία το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο περισσότερο από δύο χρόνια, και ότι στην Ελλάδα είχαν σημειωθεί κάποια περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοπενία μέσα στις πρώτες 30 μέρες χορήγησης του εμβολίου, τα οποία ωστόσο – όπως είπε – δεν ξεπέρασαν τα 10.

Ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έστειλε το μήνυμα ότι δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο υγείας σχετιζόμενο με το συγκεκριμένο εμβόλιο προς όσους εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο σκεύασμα και δεν παρουσίασαν καμία παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες.

«Πρόκειται για το εμβόλιο που είχε παρασκευάσει η Οξφόρδη αν θυμάστε, και η εταιρία εκείνη ανέλαβε απλώς τη διακίνησή του σε τιμή κόστους, χωρίς δηλαδή κέρδος. Είχε προτιμηθεί διότι δεν χρειαζόταν κατάψυξη στους -80ο C ¨όπως τα m-RNA εμβόλια, και άρα μπορούσε να διανεμηθεί ευκολότερα και φθηνότερα. Ακριβώς επειδή αποτέλεσε προϊόν έρευνας πανεπιστημιακού εργαστηρίου και όχι εμπορικό προϊόν, δεν προγραμματίστηκε ποτέ η επικαιροποίησή του για τα επόμενα στελέχη του ιού και έτσι πλέον δεν είναι αποτελεσματικό», επισήμανε και προσέθεσε:

«Λέω υπεύθυνα ότι όσοι δεν εκδήλωσαν την παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα. Είναι 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουμε σε ατύχημα πηγαίνοντας στη δουλειά μας παρά από παρενέργειες του συγκεκριμένου σκευάσματος. Εξάλλου όλα τα εμβόλια έχουν ένα κίνδυνο για σοβαρή παρενέργεια, έναν κίνδυνο όμως πολύ μικρής στατιστικής τάξης, συγκεκριμένα τάξης 1 προς 100.000. Τα φάρμακα που παίρνουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση ενός απλού πονοκεφάλου, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής παρενέργειας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ