Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων της κακοκαιρίας ζητά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Να αποζημιωθούν όλες οι φθορές σε κατοικίες και επιχειρήσεις από το «σάρωμα» του ανεμοστρόβιλου ζητά με ομόφωνη απόφασή του Δ.Σ. ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, τον φορέα που είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και την αποζημίωση των πληγέντων.

Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση καταγραφών στα εξωτερικά τμήματα των κτιρίων με ζημιές και συνεχίζοντας την δεύτερη φάση επαναληπτικών αυτοψιών με τα κλιμάκια μηχανικών στα εσωτερικά των ακινήτων, ο Δήμος έχει αποφασίσει να στείλει τον πλήρη κατάλογο της καταγραφής στην ΔΑΕΦΚ για τις αποζημιώσεις των πολιτών.

Στον κατάλογο αναγράφονται τα πάντα: από κεραμοσκεπές, τζάμια και λοιπά στατικά, έως οικοσυσκευή, τέντες κτλ.

Μετά την πρωτοβουλία για την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η δημοτική αρχή αναφέρει πως θα πιέσει την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών – η οποία έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση – να λάβει υπόψιν όλες τις ζημιές, αποζημιώνοντας πλήρως τους πολίτες.

Αναλυτικά η διαδικασία αποζημίωσης

Μετά τις ενέργειες που αποτελούσαν μερίδιο ευθύνης του Δήμου, ακολουθούν τα εξής βήματα:

Βήμα 1ο: Οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής με υπουργική απόφαση, την οποία θα προκαλέσει με αίτημά της η ΔΑΕΦΚ αφού λάβει σχετική αναφορά από την Περιφέρεια Αττικής και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που θα πιστοποιούν το φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου. Οι αναφορές είναι στην διαδικασία της κατάθεσης, για να ακολουθήσει η υπουργική απόφαση.

Βήμα 2ο: Με την οριοθέτηση, η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών θα καλέσει τους πληγέντες να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης όπου, και εκεί, θα υπάρχει μια ατομική γενική καταγραφή των ζημιών και των απωλειών από τους ίδιους.

Βήμα 3ο: Παράλληλα με την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, ο Δήμος και η Περιφέρεια Αττικής, τα κλιμάκια των οποίων πραγματοποίησαν τις αυτοψίες στην πληγείσα περιοχή, θα στείλουν στην ΔΑΕΦΚ τους φακέλους με τις δικές τους καταγραφές για να συνυπολογιστούν με τις ατομικές αναφορές του κάθε πολίτη.

Βήμα 4ο: Η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών θα αξιολογήσει τα αιτήματα των πολιτών και θα προχωρήσει αναλόγως στις αποζημιώσεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ