Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΤΕΚΜΗΡΙΑ: Πως θα πληρώσετε λιγότερα σε εφορία

Δημοσιεύθηκε

στις

Επώδυνο θα είναι για άλλη μια χρονιά το καθιερωμένο ραντεβού με την εφορία για τη συντριπτική πλειονότητα μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η ροή εισαγωγής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που επιδιώκουν γρήγορη εκκαθάριση για να λάβουν σύντομα και την επιστροφή φόρου.
Πάντως, όσοι αναμένουν επιστροφή, αλλά δεν υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση άμεσα, θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα δουν επιστροφή φόρου στην τσέπη τους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από το Σεπτέμβριο, αρχίζει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και οι όποιες επιστροφές φόρου από την εφορία, θα συμψηφιστούν με τον τελικό λογαριασμό του φόρου ιδιοκατοίκησης.
Όσον αφορά στις προθεσμίες, ασφαλώς και υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη, καθώς η τελευταία ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και παράταση, όπως έγινε και προηγούμενες χρονιές.
Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου και τις άλλες δύο, έως και το τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
Λογιστές και φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι τα τεκμήρια κρύβουν για άλλη μια χρονιά μεγάλες παγίδες και για το λόγο αυτό συνιστούν προσοχή ώστε να αποφευχθούν λάθη που φουσκώνουν τον λογαριασμό.

Το «κλειδί»
Όπως επισημαίνουν, «κλειδί» για λιγότερο φόρο θεωρείται η εμφάνιση των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, που μειώνει το τελικό ποσό.
Ειδικότερα, στον κωδικό 049-050 στον πίνακα 7 του έντυπου Ε1,θα πρέπει να δηλωθούν όλες οι πληρωμές οι οποίες έχουν γίνει ή με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Όποιοι έχουν πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί με βάση το εισόδημά τους, μπορούν να πετύχουν έκπτωση φόρου που κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545 ευρώ.

Ειδικότερα για έκπτωση φόρου θα πρέπει να καταχωρηθούν:

  • Tο 10% των δαπανών με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικές συναλλαγές, για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ,
  • το 15% των ως άνω δαπανών για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ,
  • το 20% των ίδιων δαπανών για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ.

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν καλυφθεί το αναγκαίο ποσό, τότε ο λογαριασμός της εφορίας αυξάνεται, καθώς προστίθεται και το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά με πολλαπλασιαστή 22%.

Ανείσπρακτα ενοίκια
Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, λόγω του ότι έχουν προβλήματα με κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες.
Τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί (κωδικοί 125-126), απαλλάσσονται από το φόρο αλλά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και για το λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Αυτό σημαίνει ότι για να μην πληρώσουν στην εφορία χρήματα τα οποία δεν πήραν ποτέ από φεσατζήδες, θα πρέπει έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν κατέβαλε εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια.
Κατά συνέπεια, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πριν από την υποβολή της δήλωσης, θα πρέπει να πάνε στη ΔΟΥ της περιοχής τους με φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

Σαρωτικοί έλεγχοι
Στο θέμα των ενοικίων θα πρέπει να υπάρχει προσοχή από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ειδικά για φέτος αναμένονται σαρωτικοί έλεγχοι από την εφορία.
Αυτό οφείλεται στο ότι εμφανίζονται εισπράξεις από μισθώματα που είναι χαμηλότερα από αυτά που αναγράφονται στα συμβόλαια.
Εάν μάλιστα πρόκειται για επαγγελματίες και εμφανίζουν πλασματικές δαπάνες προκειμένου να μειώσουν τα καθαρά τους κέρδη και κατ’ επέκταση τον φόρο που τους αναλογεί.

Ανάλωση κεφαλαίου
Μια από τις διαδεδομένες μεθόδους κάλυψης τεκμηρίων είναι η ανάλωση κεφαλαίων, μέσω των οποίων γίνεται εύκολο «ξεφούσκωμα» του τελικού λογαριασμό της εφορίας.
Πρόκειται για εισοδήματα και έσοδα τα οποία έχουν αποκτηθεί τα έτη προ του 2018, δεν έχουν ξοδευτεί έως τις 31/12/2017 και αναλώθηκαν εντός ης περασμένης χρονιάς.
Με τη ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών, κάθε φορολογούμενος είναι σε θέση να καλύψει πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί να επικαλεστεί εισοδήματα και έσοδα που έχουν σε κάθε περίπτωση δηλωθεί -ακόμη και πριν από 10, 20 ή και 30 χρόνια και με τον τρόπο αυτό να γλιτώσει φόρο.

Παραστατικά
«Όπλα» στη μάχη για λιγότερο φόρο είναι και τα διάφορα παραστατικά από δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές χρηματικών ποσών, ποσά από πώληση ή πλειστηριασμό ακινήτων, κοινωνικό μέρισμα, κέρδη από λαχεία.
Τα συγκεκριμένα παραστατικά πάντως (κωδικοί 781-782), θα πρέπει να είναι αληθινά, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, ο φορολογούμενος να μπλέξει και να κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Φιλοξενούμενοι- άτομα με αναπηρία
Αναφορικά με τους φιλοξενούμενους  (κωδικοί 091- 095), γλιτώνουν από το τεκμήριο κατοικίας, οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν ότι φιλοξενούνται είτε από συγγενείς είτε από φίλους τους.
Ως προς τα άτομα με αναπηρία από 67% και άνω (κωδικοί 001-002), δικαιούνται μείωση φόρου που είναι της τάξης των 200 ευρώ.

Επαγγελματίες, μπλοκάκια
Οι ευκαιρίες μπορεί να μην είναι πολλές, αλλά το να γλιτώσεις χρήματα στις μέρες μας είναι κάτι πολύ σημαντικό, από τη στιγμή που δεν περισσεύουν σε κανέναν.
Στο πλαίσιο αυτό, αγρότες – επιχειρηματίες ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) (κωδικοί 021-022), κερδίζουν έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ, η οποία υπολογίζεται επί του φόρου του αγροτικού εισοδήματος.
Επίσης:

  • Νέοι επαγγελματίες (κωδικοί 017- 018): Όσοι έχουν κάνει έναρξη από 1/1/2016 και μετά απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Με τον τρόπο αυτό μπορούν γλιτώσουν ως και 650 ευρώ, καθώς η απαλλαγή δίνεται για πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Μισθωτοί με μπλοκάκι (κωδικοί 019-020): Θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων και θα δικαιούνται έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο. Ωστόσο, για να θεωρηθεί ο φορολογούμενος μισθωτός θα πρέπει να έχει σύμβαση με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που δεν υπερβαίνουν τα τρία. Εφόσον υπερβαίνουν τα τρία, το 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, πρέπει να προέρχεται από έναν που λαμβάνουν τις υπηρεσίες «και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του».
  • Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω (κωδικοί 013-014): Μπορούν να κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.λπ. Το μέτρο ισχύει για όσους γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1953.

Ακίνητα
Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:

  • έως 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.
Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., και κατά 70% για κατοικίες με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.
Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%, ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα ποσά αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.

Αυτοκίνητα
Ειδικός υπολογισμός θα πρέπει να γίνει για τα τεκμήρια διαβίωσης ως προς τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι.
Ο υπολογισμός τους γίνεται ως εξής:

  • Για Ι.Χ. μέχρι και 1.200 κ.ε., σε 4.000 ευρώ.
  • Για Ι.Χ. μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για Ι.Χ άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για Ι.Χ. άνω των 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Τα παραπάνω ισχύουν και για αυτοκίνητα μεικτής χρήσης καθώς και για αυτοκίνητα τύπου τζιπ.
Τα ποσά αυτά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.
Έτσι, μειώνονται σε ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα το οποίο ξεπερνά τα  10 έτη.

Διευκρινίσεις
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έδωσε πρόσφατα κάποιες πολύ κρίσιμες διευκρινίσεις σχετικά με τα ακίνητα και τι πρέπει να γίνει ως προς τη συμπλήρωση των ορολογικών δηλώσεων.
Ειδικότερα σε περίπτωση που ο φορολογούμενος:

  • διαμένει σε κατοικία μέχρι 200 τ.μ. που του παραχωρήθηκε δωρεάν από κάποιο παιδί του ή από τους γονείς του, πρέπει να δηλώσει την κατοικία αυτή στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία),
  • διαμένει σε ενοικιαζόμενη κύρια κατοικία θα πρέπει και πάλι να συμπληρώσει τα στοιχεία της στον πίνακα 5.1. Αφού επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο θα πρέπει να καταχωρίσει, στον πίνακα που θα εμφανιστεί, τα στοιχεία της κατοικίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να τη χαρακτηρίσει ως «κύρια κατοικία» και, τέλος, να επιλέξει «Μεταφορά στη δήλωση». Κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων της κατοικίας θα πρέπει να «κλικάρει» τον κωδικό 203. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία και στον πίνακα 6.12.
  • κατά τη διάρκεια του 2018 διέμεινε σε ενοικιαζόμενη δευτερεύουσα εξοχική κατοικία, θα πρέπει, επίσης, να συμπληρώσει τα στοιχεία της κατοικίας αυτής στον πίνακα 5.1. Ειδικότερα, αφού επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο, θα πρέπει να καταχωρίσει, στον πίνακα που θα εμφανιστεί, τα στοιχεία της συγκεκριμένης κατοικίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να τη χαρακτηρίσει ως «δευτερεύουσα κατοικία» και, τέλος, να επιλέξει «Μεταφορά στη δήλωση». Κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων της κατοικίας θα πρέπει να «κλικάρει» τον κωδικό 207 ή 209. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσει στον πίνακα 6.14, στον κωδικό 417 τον ΑΦΜ του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419, 420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ