Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Αφιέρωμα στην Ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα Μάρτα Μέσαρος

Δημοσιεύθηκε

στις

Αφιέρωμα στην πρωτοπόρο Ουγγαζέρα σκηνοθέτιδα Μάρτα Μέσαρος παρουσιάζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 19 έως τις 24 Ιανουαρίου.

Με τίτλο «Μάρτα Μέσαρος: Η γυναίκα στο επίκεντρο της Ιστορίας» θα προβληθούν 12 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της καταξιωμένης δημιουργού, η οποία υπήρξε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτρια που κέρδισε Χρυσή ‘Αρκτο στη Μπερλινάλε (το 1975 για την ταινία της «Υιοθεσία»). Πρόσφατα, στα 91 της χρόνια, βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο.

Το να θέλει μια γυναίκα να γυρίσει ταινίες ήταν ανέκδοτο. Όλοι οι άντρες γέλαγαν μαζί μου, έχει πει η Μάρτα Μέσαρος. Εκείνη, άρχισε να γράφει ιστορία στο ουγγρικό σινεμά ως μια από τις πρώτες γυναίκες που σκηνοθέτησαν μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας («Το κορίτσι», 1968). Στην πολυβραβευμένη καριέρα της έχει αποσπάσει, μεταξύ πολλών ακόμη διακρίσεων, την Αργυρή ‘Αρκτο στην Μπερλινάλε για το «Ημερολόγιο για τους έρωτές μου» (1987) καθώς και το Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των Καννών για το «Ημερολόγιο για τα παιδιά μου» (1984).

Η ταινία της «9 Mήνες» είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που απεικονίζει τη γέννηση ενός μωρού, κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Ουγγαρία αλλά κέρδισε τη διεθνή γνώμη. Η ηθοποιός Λίλι Μονόρι ήταν έγκυος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και επέτρεψε την κινηματογράφηση της γέννησης του γιου της για χάρη της ταινίας.

Στις «Κληρονόμους» παίζει σε πολύ νεαρή ηλικία η Ιζαμπέλ Ιπέρ, ενώ στην πολυβραβευμένη ημι-αυτοβιογραφική τριλογία της «Τα ημερολόγια» εμπλέκει την προσωπική της ιστορία με την ιστορική μνήμη.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας – Κινηματογραφικό Αρχείο (National Film Institute, Hungary – Film Archive), με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα. Θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με προσκεκλημένο τον Γκιόργκι Ράντουλι, διευθυντή του Εθνικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου της Ουγγαρίας, ο οποίος θα επισκεφθεί και τις δύο πόλεις για να προλογίσει και να μιλήσει στο κοινό για το έργο και την προσωπικότητα της Μάρτα Μέσαρος. Ο Γκιόργκι Ράντουλι το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Tις προβολές στην Ταινιοθήκη προλογίζουν γυναίκες δημιουργοί, ηθοποιοί και κριτικοί κινηματογράφου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ