Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τέλος τα χειρουργεία στο νοσοκομείο Παίδων: Διαψεύδει το Υπουργείο Υγείας, μέσα στην ημέρα ανακοινώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» πως διακόπτονται τα τακτικά χειρουργεία από τις 12 Φεβρουαρίου λόγω της έλλειψης προσωπικού και, συγκεκριμένα, ιατρών αναισθησιολόγων και νοσηλευτών. Διαψεύδει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως έγινε γνωστό χθες, ο Χειρουργικός Τομέας – δηλαδή ιατροί χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων και αναισθησιολόγοι – του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αποφάσισε την Πέμπτη τη διακοπή όλων των προγραμματισμένων τακτικών επεμβάσεων από 12 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών μόνο για επείγοντα περιστατικά, λόγω της έλλειψης προσωπικού – και συγκεκριμένα, ιατρών αναισθησιολόγων και νοσηλευτών Αναισθησιολογικού και χειρουργείου.

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να διαμηνύει πως δεν θα κλείσουν τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο Παίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει λύση, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τα χειρουργεία τη Δευτέρα, ενώ προανήγγειλε σχετική ανακοίνωση μέσα στην ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εφημερεύει εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» 15 ημέρες τον μήνα.

Υποστελέχωση, υπερεφημερίες γιατρών και συσσώρευση χειρουργείων

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση των εργαζομένων του νοσοκομείου Παίδων, παρά τον μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υφίσταται εδώ και καιρό πρόβλημα υποστελέχωσης.

Επομένως, τα περιστατικά της λίστας των τακτικών χειρουργείων συσσωρεύονται, ενώ οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ούτε να εκτελέσουν το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου ενεργές είναι μόνο δύο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού εφημερεύει εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” 15 ημέρες τον μήνα. Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης.

Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2! Το Τμήμα Αναισθησιολογίας του Νοσ. Παίδων Αγλ. Κυριακού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης εδώ και αρκετούς μήνες, και περισσότερο μετά τη συνταξιοδότηση δύο ιατρών και την μη ανανέωση της σύμβασης ιδιώτη ιατρού (ΦΕΚ Α΄  215/22.12.2023).

Οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ’ επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου.

Από τον Ιούνιο του 2023 έχουν ενημερωθεί τόσο η Διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις. Καθώς η ύπαρξη περισσότερων ιατρών αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες, οι κλινικές/τμήματα του Χειρουργικού Τομέα διακόπτουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού ως πρόβλημα που οφείλει να λυθεί άμεσα, ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και των εργαζόμενων στα χειρουργεία του νοσοκομείου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ