Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Συνελήφθη Σύρος που άνοιξε πυρ εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενας Σύρος άνοιξε σήμερα πυρ εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας σε προάστιο της Βηρυτού και στη συνέχεια συνελήφθη, ανακοίνωσε ο λιβανικός στρατός ενώ η πρεσβεία διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό της είναι σώο και αβλαβές.

Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά και ο δράστης τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Η αμερικανική πρεσβεία έγινε στόχος πυρών από έναν άνδρα συριακής υπηκοότητας», ανακοίνωσε ο στρατός.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πυροβολισμοί αναφέρθηκαν “κοντά στην είσοδο” στις εξαιρετικά ασφαλείς εγκαταστάσεις της.

«Χάρη στην ταχεία ανταπόκριση» των λιβανικών δυνάμεων ασφαλείας και της ομάδας ασφαλείας της πρεσβείας, «οι υπάλληλοί μας είναι σώοι και αβλαβείς», πρόσθεσε.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον της πρεσβείας χωρίς να προκαλέσει θύματα. Στη συνέχεια, οι λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τον συνέλαβαν και ανέφεραν ότι ήταν ένας διανομέας που αναζητούσε «εκδίκηση» επειδή τον είχε ταπεινώσει το προσωπικό ασφαλείας.

Το περιστατικό συνέπεσε με την επέτειο της έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου το 1984 έξω από ένα παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας, η οποία άφησε πίσω της 11 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, που αποδόθηκε από την πρεσβεία στη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η πρεσβεία εγκαταστάθηκε σε αυτό το κτίριο στο Aουκάρ, στα βόρεια προάστια της Βηρυτού, έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας που κατέστρεψε την πρεσβεία τον Απρίλιο του 1983 και άφησε πίσω της 63 νεκρούς, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου (1975-1990). Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, μια οργάνωση που συνδέεται–σύμφωνα με την Ουάσιγκτον– με τη Χεζμπολάχ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ