Ειδήσεις
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή στα ελληνικά νοσοκομεία – Ανησυχητικά ευρήματα του ECDC
Μάλιστα, μετά από αίτημά τους στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει πραγματοποιηθεί σειρά επισκέψεων στην Ελλάδα.
Η τελευταία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, και τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά, όπως επισημαίνεται σε έκθεση του ECDC, ενώ το πρόβλημα, όπως αναφέρει το healthstat.gr, είχε αναδειχθεί με πρόσφατη δημοσιοποίηση στοιχείων για τη μικροβιακή αντοχή. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, διάφορα κλιμάκια από το ECDC είχαν επισκεφθεί προηγουμένως την Ελλάδα για τον ίδιο λόγο: το 2007, το 2008 και το 2010.
«Τα ευρήματα της τελευταίας επίσκεψης δείχνουν ότι η κατάσταση της μικροβιακής αντοχής που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, λόγω των υψηλών επιπέδων των πολυανθεκτικών οργανισμών και της συχνής μετάδοσής τους σε νεοεισαχθέντες ασθενείς» αναφέρεται στην έκθεση με τους επιστήμονες να προσθέτουν:
«Τα συστήματα επιτήρησης τεκμηριώνουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά τελευταίας ανάγκης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Στα νοσοκομεία που επισκεφτήκαμε, υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις ανεξέλεγκτης εξάπλωσης διαφόρων πολυανθεκτικών οργανισμών και εκτενώς ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των MDR και/ή XDR Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii και Pseudomonas aeruginosa. Επιπλέον, αν και το Candida auris εισήχθη μόλις πρόσφατα στα νοσοκομεία της Ελλάδας, έχει διαδοθεί γρήγορα σε όλο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με εκατοντάδες κρούσματα στα νοσοκομεία που επηρεάστηκαν μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Ο υψηλός αριθμός ασθενών που έχουν μολυνθεί ή αποικιστεί απαιτεί την εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και κατακλύζει το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω μετάδοση».
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης του ECDC, αυτή η κατάσταση αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των ασθενών. Στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα των νοσοκομείων στην Ελλάδα να παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα ασθενών.
Οι λοιμώξεις από ανθεκτικά παθογόνα έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα των ασθενών και η παρατεταμένη παραμονή των ασθενών απενεργοποιεί τις νοσοκομειακές κλίνες. Επιπλέον, οι απαιτούμενες προφυλάξεις απομόνωσης περιπλέκουν την ιατρική περίθαλψη και την αποκατάσταση, βλάπτοντας έτσι περαιτέρω τους πάσχοντες ασθενείς.
Μάλιστα, το ECDC στην ετήσια επιδημιολογική του έκθεση για το 2023 όσον αφορά την μικροβιακή αντοχή, σημείωσε πως παρατηρείται αύξηση σχεδόν 60% στην Ευρώπη των νοσοκομειακών λοιμώξεων από κλεμπσιέλλα της πνευμονίας.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους