Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η μεγάλη ελληνοτουρκική θεατρική παραγωγή «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε σε ‘Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς, η παράσταση «Ρωμαίος & Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που αποτελεί συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μόνο για τέσσερις παραστάσεις στις 16, 17, 18 και 19 Μαΐου, σε μια τρίγλωσση εκδοχή στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά (με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους).

Το Κρατικό Θέατρο της Τουρκίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον πολιτιστικό οργανισμό «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν μια ξεχωριστή ανάγνωση της ερωτικής τραγωδίας του Σαίξπηρ με Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Το σαιξπηρικό κείμενο απέδωσε στα ελληνικά ο Γιώργος Μπλάνας, και στα τουρκικά ο Özdemir Nutku.

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και υψηλών απαιτήσεων εγχείρημα το οποίο αποσκοπεί να αποτελέσει μια πολιτιστική «γέφυρα» μεταξύ των δύο χωρών, καθώς δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε Έλληνες και Τούρκους καλλιτέχνες να συνεργαστούν και να ενώσουν τις φωνές τους σε ένα κοινό θεατρικό πρότζεκτ που βασίζεται σε ένα από τα διασημότερα θεατρικά έργα όλων των εποχών.

Το αξεπέραστο ποιητικό αριστούργημα του Σαίξπηρ μεταφέρεται στο σήμερα

Στην παράσταση αυτή, δύο οικογένειες ποτισμένες από μια προαιώνια σύγκρουση, οι Έλληνες Καπουλέτοι και οι Τούρκοι Μοντέγοι, ζουν μαζί σε μια πόλη των Βαλκανίων, δυστυχώς όχι πάντα ειρηνικά. Άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας και θρησκείας, όταν συναντιούνται επικοινωνούν στη μόνη κοινή γλώσσα που ξέρουν, τα αγγλικά. Η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση. Η μουσική, ο ήχος των χάλκινων αλλά και η θρησκεία είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής τους. Γλεντάνε άγρια, ζούνε άγρια, η βία είναι μέσα στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, παρά την έχθρα που χωρίζει τις δύο οικογένειες, η Ελληνίδα Ιουλιέτα και ο Τούρκος Ρωμαίος θα ερωτευτούν, αψηφώντας όλα τα εμπόδια και διδάσκοντας την αξία της αγάπης μέσα από τον ποιητικό λόγο του Σαίξπηρ. Μια κακή στιγμή, όμως, ένα παιχνίδι που καταλήγει σε φόνο, θα φέρει την καταστροφή.

Τους εμβληματικούς σαιξπηρικούς ρόλους της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου, ενσαρκώνουν η Καλλιόπη Χάσκα και ο Alp Ünsal, ενώ δίπλα τους πρωταγωνιστούν μεγάλα ονόματα του θεάτρου: Ρούλα Πατεράκη (παραμάνα), Eray Eserol (Πατέρας Λαυρέντιος), Νίκος Καραθάνος (Καπουλέτος), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Καπουλέτου), Şevki Çepa (Μερκούτιος), Efe Akercan (Μπενβόλιο), Σπύρος Μαραγκουδάκης (Τυβάλδος), Νίκος Κωνσταντόπουλος (Πάρις), Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος (Σαμψών/Υπηρέτης).

Δείτε το trailer της παράστασης εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Pru6ReY5ZwU

Τιμές εισιτηρίων : από 7,50 έως 35 ευρώ. Η προπώληση έχει αρχίσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ