Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στην Αθήνα η PEGA για τις παρακολουθήσεις: Zητά συναντήσεις με Μητσοτάκη, Δημητριάδη – Καλεί την Europol να συμβάλλει στις έρευνες

Δημοσιεύθηκε

στις

Η PEGA – Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το Pegasus και αντίστοιχα λογισμικά κατασκοπείας – έρχεται στην Ελλάδα και επιδιώκει να συναντήσει μια σειρά από πολιτικά και μη πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ.

Η PEGA ζητά να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Γιάννη Λαβράνο και τον Φέλιξ Μπίτζιο, καθώς και μία σειρά δημοσιογράφων – στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων μέσω κακόβουλου λογισμικού – που κατήγγειλαν ο Θανάσης Κουκάκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη – στην οποία επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα των συναντήσεων που επιδιώκει η Επιτροπή – η PEGA έρχεται στην Ελλάδα για τις υποκλοπές στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου ζητά μεταξύ άλλων να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και/ή τον Παναγιώτη Πικραμμένο, αλλά και τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Επίσης καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Αθανάσιο Ντόκο.

Την ίδια μέρα – αν και σε διαφορετική συνάντηση – καλεί ακόμη τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων – ενώ υπάρχει πρόσκληση και για τους επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου και πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου η PEGA καλεί τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο («ιδιοκτήτη της Krikel») και τον Φέλιξ Μπίτζιο («αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Intellexa»).

Παράλληλα, ζητά συναντήσεις με τον Χρήστο Σπίρτζη και τους δημοσιογράφους Δάφνη Παπαδοπούλου, Νικόλα Λεοντόπουλο, Τάσο Τέλλογου και Γιάννη Σουλιώτη.

Η PEGA ζητά παρέμβαση της Europol

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου – με επιστολή της – ζητά παράλληλα την παρέμβαση της Europol για τη διερεύνηση υποθέσεων παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ουγγαρία.

Με σαφείς αιχμές αναφορικά με το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τις εθνικές αρχές, η PEGA ζητά πρακτικά από την Europol να παρέμβει προκειμένου με τα εργαλεία της να δώσει απαντήσεις και να δώσει τέλος σε ενδεχόμενες μεθοδεύσεις συγκάλυψης – ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν μια τέτοια παρέμβαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ