Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πώς γίνεται η δωρεά οργάνων: Οι τρόποι εγγραφής στο Μητρώο και το συγκινητικό παράδειγμα της Έμμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο τραγικός θάνατος της Έμμας στη Θεσσαλονίκη (τροχαίο με παράσυρση και εγκατάλειψη) οδηγήσε την οικογένειά της στη δωρεά οργάνων του παιδιού της, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ζωή σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη μεταμόσχευση.

Τις τελευταίες ημέρες, γίναμε μάρτυρες μίας συγκλονιστικής εξέλιξης από μία τραγωδία σε ένα «θαύμα», μέσω της 21χρονης Έμμας. Οι γονείς της φοιτήτριας, αποφάσισαν τη δωρεά οργάνων της κόρης τους και με αυτό τον τρόπο έδωσαν ζωή σε άλλους ανθρώπους που το είχαν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, η καρδιά της 21χρονης θα «χτυπά» σε μία 40χρονη μητέρα η οποία βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη τους δύο τελευταίους μήνες καθώς έπασχε απο καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ μία γυναίκα 50 χρονών η οποία έκανε αιμοκάθαρση για 10 χρόνια πήρε το ένα νεφρό της Έμμας.

Αναμφίβολα, τα «μηνύματα» που έστειλε η οικογένεια της 21χρονης ήταν πολύ δυνατά και το DNews σας παρουσιάζει τον οδηγό για το «Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών», ώστε όλοι να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να γίνουν δωρητές και γενικά το πλαίσιο γύρω από ένα θέμα που απασχολεί πολλές οικογένειες της χώρας, με δικούς τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται και να ψάχνουν τη δική τους «γέφυρα ζωής».

Όπως αναφέρει και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, οι επιλογές που υπάρχουν σχετικά είναι οι εξής:

  • Η εγγραφή στο Μητρώο Δωρητών
  • Η εγγραφή στο Μητρώο Αρνητών
  • Η διαγραφή από το Μητρώο Δωρεάς

Σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος δεν είναι εγγεγραμμένος ούτε στο Μητρώο Δωρητών ούτε στο Μητρώο Αρνητών, τότε την απόφαση για την Δωρεά Οργάνων και Ιστών την λαμβάνει η οικογένειά του.

Αναφορικά με τους τρόπους εγγραφής, ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να προσέρχεται στα γραφεία του Ε.Ο.Μ. (Αν. Τσόχα 5, Αθήνα) και να υποβάλλει αυτοπροσώπως την δήλωσή του. Θα πρέπει να έχει μαζί του την Αστυνομική του Ταυτότητα και να γνωρίζει τον Α.Μ.Κ.Α. του.

Οι τρόποι υποβολής της δήλωσης είναι: α) αυτοπροσώπως στην έδρα του ΕΟΜ, β) με συστημένη επιστολή προς τον ΕΟΜ, που περιέχει τη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, γ) ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής της ιστοσελίδας του ΕΟΜ και χρήσης των διαπιστευτηρίων του taxisnet (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης), δ) με κάθε άλλο τρόπο, που διασφαλίζει το γνήσιο της υπογραφής και ανακοινώνεται από τον ΕΟΜ.

Παράλληλα, εγγραφή μπορεί να γίνει και με την προμήθεια και συμπλήρωση της αίτησης καθώς και τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος πολίτης αποστέλλει ταχυδρομικώς την αίτησή του στον Ε.Ο.Μ.

Τέλος, ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να υποβάλλει τη δήλωσή του και μέσω Διαδικτύου, με την χρήση των στοιχείων πρόσβασης του TaxisNet (Όνομα Χρήστη, Κωδικός Πρόσβασης ).

Τα απαραίτητα έντυπα της κατά περίπτωση δήλωσης του πολίτη, είναι τα εξής:

  • Έντυπο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών
  • Έντυπο Άρνησης Δωρεάς Οργάνων και Ιστών
  • Έντυπο Διαγραφής από το Μητρώο Δωρητών/Αρνητών Οργάνων και Ιστών

Μέσω του site του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (eom.gr), μπορεί ο κάθε πολίτης να επιλέξει αν επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων, αρνητής δωρεάς και επιπλέον εάν επιθυμεί τη διαγραφή του από το Μητρώο.

Για την υποβολή της δήλωσης μέσω διαδικτύου θα πρέπει:

1. Να ακολουθήσετε έναν από τους ανωτέρω συνδέσμους (δωρεάς/άρνησης/διαγραφής)
2. Να εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία πρόσβασης στο TaxisNet
3. Να επιλέξετε το είδος της δήλωσης που επιθυμείτε να υποβάλετε
4. Να συμπληρώσετε τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν
5. Να υποβάλετε την δήλωσή σας

dwrea

Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι ενταγμένος στο «Μητρώο Δωρητών» ή στο «Μητρώο Αρνητών», η απόφαση για την αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση λαμβάνεται με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας.

Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να παραμείνει Δωρητής Οργάνων και Ιστών θα πρέπει να εγγραφεί στο νέο Μητρώο Δωρητών, καθώς το παλιό Μητρώο και οι αντίστοιχες κάρτες δεν είναι πλέον σε ισχύ.

Σε περίπτωση απώλειας, η κάρτα δότη αντικαθίσταται κατόπιν επικοινωνίας με τον Ε.Ο.Μ. και υποβολή αιτήματος αντικατάστασης. Ωστόσο, η έλλειψη της Κάρτας Δότη δεν συνεπάγεται διαγραφή από το «Εθνικό Μητρώο Δωρητών».

Εάν κάποιος έχει ενταχθεί είτε στο «Μητρώο Δωρητών» είτε στο «Μητρώο Αρνητών», δύναται να διαγραφεί υποβάλλοντας τη «Δήλωση Διαγραφής από το Μητρώο Δωρητών ή Αρνητών Δωρεάς Οργάνων και Ιστών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ και στα γραφεία του.

Οι τρόποι υποβολής της δήλωσης είναι: α) αυτοπροσώπως στην έδρα του ΕΟΜ, β) με συστημένη επιστολή προς τον ΕΟΜ, που περιέχει τη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, γ) ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής της ιστοσελίδας του ΕΟΜ και χρήσης των διαπιστευτηρίων του taxisnet (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης), δ) με κάθε άλλο τρόπο, που διασφαλίζει το γνήσιο της υπογραφής και ανακοινώνεται από τον ΕΟΜ.

Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τροποποιήσετε κάποια από τα στοιχεία της δήλωσής σας θα πρέπει να διαγραφεί και να εγγραφεί εκ νέου στο Μητρώο της επιλογής του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 213 2027020 – 213 2027028 – 213 2027009 – 213 2027016 – 213 2027010 και στο e-mail: [email protected] .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ