Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πότε κάποιος πρέπει να κάνει μοριακό και όχι rapid test

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με μελέτες ένα μοριακό τεστ έχει νόημα στην αρχή της μόλυνσης καθώς συνεχίζει να βγαίνει θετικό για πολύ καιρό μετά ενώ ένα rapid test βοηθά αφού μολυνθεί κάποιος για να γνωρίζει αν μεταδίδει ακόμα τον ιό.

Σύμφωνα με μελέτες τα μοριακά τεστ αναζητούν το γενετικό υλικό του ιού. Τα τεστ αυτά μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμη και τις ελάχιστες ποσότητες ιού, προτού έχετε αρκετό στο σώμα σας για να τον μεταδώσετε σε άλλους ανθρώπους.

Είναι πιο χρήσιμα από νωρίς ως επιβεβαιωτικά τεστ για να διαπιστωθεί εάν κάποιος έχει κολλήσει κορονοϊό, αλλά δεν είναι χρήσιμα για να προσδιορίσει κάποιος εάν είναι μολυσματικός σε άλλους, είπε ο Albert Ko, επιδημιολόγος και ιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Yale.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με τον Covid, το CDC συνιστά να υποβληθείτε αμέσως σε εξετάσεις. Ένα αρνητικό τεστ PCR σε ένα συμπτωματικό άτομο σημαίνει ότι είναι πολύ απίθανο να έχετε Covid.

Εάν είχατε στενή επαφή με κάποιον με Covid και στη συνέχεια βγήκατε αρνητικός με ένα γρήγορο τεστ, ίσως θέλετε να λάβετε περαιτέρω διαβεβαίωση ότι δεν έχετε μολυνθεί. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να κάνετε μια εξέταση PCR.

Ένα τεστ PCR αφού αρρωστήσετε δεν είναι πραγματικά πρακτικό, επειδή «για τον μέσο υγιή άνθρωπο, το τεστ PCR θα παραμείνει θετικό για περισσότερο από ό,τι είναι πραγματικά μολυσματικό», είπε ο Barczak.

Οι γρήγορες δοκιμές αντιγόνου είναι πιο πρακτικές από τις δοκιμές PCR για να προσδιορίσετε γρήγορα εάν είστε σε θέση να μεταδώσετε τον ιό και να βγείτε από την καραντίνα.

Εάν είστε συμπτωματικός, ένα rapid test θα είναι πιο αξιόπιστo, επειδή το σώμα σας εκπέμπει πολύ περισσότερο ιό για ανίχνευση. Αλλά ακόμη και χωρίς συμπτώματα, οι άνθρωποι μπορούν να τεστάρουν an e;inai θετικοί με μια γρήγορη εξέταση αντιγόνου και αν αποτελούν κίνδυνο για τους άλλους.

Επειδή οι γρήγορες δοκιμές – rapid test- παρέχουν γρήγορα αποτελέσματα και είναι ουσιαστικά τεστ μεταδοτικότητας, οι άνθρωποι θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν —ακόμα κι αν αισθάνονται καλά και δεν έχουν συμπτώματα— ακριβώς πριν προγραμματίσουν να παρευρεθούν σε εσωτερικές εκδηλώσεις ή μεγάλες συγκεντρώσεις, ειδικά αν περιμένουν να είναι γύρω από άτομα πιο ευάλωτα σε κορονοϊό ή σε ευπαθείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή άλλων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ