Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πρόκληση από Έντι Ράμα: Η Ελλάδα «εξαπάτησε» για να ενταχθεί στην ΕΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Χτύπημα κάτω από τη ζώνη έριξε στην Ελλάδα ο Έντι Ράμα, ο οποίος ισχυρίστηκε – ούτε λίγο ούτε πολύ – ότι η χώρα μας «εξαπάτησε» για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αναφέρθηκε με προσβλητικό τρόπο στην Ελλάδα μιλώντας με αφορμή την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Έντι Ράμα έριξε «καρφιά» κατά της Αθήνας δηλώνοντας ουσιαστικά ότι η Ελλάδα «εξαπάτησε» για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε άτομα και αξίες», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του. «Πρέπει να κάνουμε τις “ασκήσεις μας στο σπίτι”, δεν πρόκειται για εξετάσεις που μπορείς να εξαπατήσεις. Ακόμη, και αν οι καθηγητές έχουν μεγάλη διάθεση να σε βοηθήσουν να περάσεις […] είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις το διαγώνισμα σωστά», δήλωσε ο Ράμα.

«Και επειδή είναι για το καλό μας», είπε, «πρέπει να έχουμε θεσμούς που λειτουργούν». «Όχι όπως έκαναν κάποιες χώρες στο παρελθόν, όπως μια γειτονική χώρα, η Ελλάδα για παράδειγμα, που εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα», ισχυρίστηκε ο Ράμα, στη EURACTIV.

Η Αλβανία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο του 2022 και πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία ευθυγράμμισης των νόμων της με το κεκτημένο της ΕΕ.

Υπάρχουν, όμως, πολλοί τομείς που απαιτούν μεταρρυθμίσεις, όπως το κράτος δικαίου, η διαφθορά και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του φέρει ευθύνη για την αργή πρόοδο σε βασικούς τομείς, ο Ράμα παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη.

Σημειώνεται ότι ο Έντι Ράμα θα είναι ο οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται σήμερα στα Τίρανα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ