Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με εμβληματικές συναυλίες, νέες συνθέσεις, ημερίδες, masterclass, podcasts, εκδόσεις, εκθέσεις και διαδικτυακές δράσεις θα γιορτάσει φέτος ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» την επέτειο των 70 χρόνων προσφοράς του στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται ήδη από το 1953, όταν η λυρική τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Τριάντη και ο ευπατρίδης Λάμπρος Ευταξίας ενέπνευσαν και συνένωσαν θεσμικά εκλεκτά μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας αλλά και του απόδημου ελληνισμού, ιδρύοντας τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Πρωταρχικό τους όραμα, να χαρίσουν στον τόπο τους το πρώτο πολιτιστικό κέντρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκείνο που αργότερα αποτέλεσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με στυλοβάτη τον Χρήστο Λαμπράκη, ο Σύλλογος διεύρυνε τις δράσεις του με την ίδρυση της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», τη δημιουργία της Ορχήστρας Καμεράτα, τη θέσπιση υποτροφιών για νέους καλλιτέχνες, τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Μετά τον θάνατο του Χ. Λαμπράκη, οι διάδοχοί του ίδρυσαν την Ορχήστρα Νέων Camerata Junior, την Χορωδία Musica, το Εργαστήρι Musixlab, διοργάνωσαν σημαντικές εκθέσεις και πλήθος προγραμμάτων για τη μουσική, την παιδεία και την έρευνα ενώ ανέπτυξαν ακόμη περισσότερο τις συνέργειες και το εύρος δράσης του Συλλόγου.

Οι επετειακές εκδηλώσεις του Συλλόγου παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα (24/1) στο Μέγαρο από τον πρόεδρο των Φίλων της Μουσικής Πάνο Δημαρά, τον διευθυντή Αλέξανδρο Χαρκιολάκη και τη διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης Στεφανία Μεράκου.

Σύντομες ομιλίες για τις δράσεις, εκφώνησαν επίσης ο πρόεδρος του Μεγάρου Νίκος Πιμπλής και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιάννης Βακαρέλης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός, ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, καθώς και η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας, η αν. καθηγήτρια τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λορέντα Ράμου, η πρόεδρος του Αθήνα 9.84 Πόπη Δομάζου και ο σκηνοθέτης Τζώρτζης Κόντος, οι οποίοι εκπροσωπούν τους φορείς που συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις. Όλοι οι ομιλητές επαίνεσαν τα επιτεύγματα του Συλλόγου και επεσήμαναν, ο καθένας από την πλευρά του, διαφορετικές πτυχές από τη μακρόχρονη ιστορία και προσφορά του.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Πάνος Δημαράς ανακοίνωσε τη μετονομασία του Πολυχώρου σε «Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος», μια απόφαση του ΔΣ με σκοπό να τιμήσει την προσφορά του εκλεκτού δημοσιογράφου/οικονομολόγου, επί 40 χρόνια μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικού γραμματέα των Φίλων της Μουσικής.

Στον χαιρετισμό του, ο Νίκος Πιμπλής εξέφρασε την εκτίμησή του για τα εβδομηντάχρονα επιτεύγματα του Συλλόγου και δήλωσε ότι το Μέγαρο θα συνεχίσει, όπως και μέχρι τώρα, να υποστηρίζει πρόθυμα τις δράσεις του Συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αποκαλύφθηκε το επετειακό λογότυπο του Συλλόγου, που σχεδιάστηκε από τον γραφίστα Αλ. Παπαντωνίου.

Πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων

Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο Σύλλογος θα παρουσιάσει το φθινόπωρο του 2023 στην αίθουσα Χ. Λαμπράκης μια εμβληματική συναυλία, που θα απηχεί το πρόγραμμα και την ατμόσφαιρα της πρώτης συναυλίας που δόθηκε το 1955 υπέρ των σκοπών του Συλλόγου. Την εποχή εκείνη, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, επίτιμο μέλος των Φίλων της Μουσικής, συμπεριέλαβε την Αθήνα στην περιοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά αλλά και να προβάλει διεθνώς τους σκοπούς του νεοσύστατου θεσμού. Η συναυλία του 2023 θα πραγματοποιηθεί σε σύμπραξη με την ΚΟΑ και θα περιλαμβάνει εν πολλοίς το πρόγραμμα που ερμήνευσε το 1955 ο Δ. Μητρόπουλος.

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του για τη μουσική δημιουργία, ο Σύλλογος απηύθυνε προ μηνών πρόσκληση σε Έλληνες συνθέτες, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου, για να συνθέσουν από μία μινιατούρα για σόλο πιάνο διάρκειας ενός λεπτού, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν 70 έργα ισάριθμων συνθετών, όσα και τα χρόνια του Συλλόγου. Το κάλεσμα αγκαλιάστηκε με τέτοια θέρμη, που τελικώς συγκεντρώθηκαν συμμετοχές από 178 διαφορετικούς συνθέτες. Τα έργα θα αναρτηθούν στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Συλλόγου και θα είναι ελεύθερα προς χρήση και μουσική εκτέλεση. Οι μινιατούρες θα παρουσιαστούν σε συναυλία στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος (23/11).

Ο Σύλλογος θα συνεργαστεί με τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις σε μια εκδήλωση (29/3) που επιχειρεί να αναδείξει και να αναλύσει την πολιτιστική πραγματικότητα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, θα επιχειρηθεί μια συστηματική αποτύπωση της ελληνικής πολιτιστικής ζωής και θα διερευνηθούν ζητήματα αιχμής και επικαιρότητας που αφορούν τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας.

Η διεθνούς φήμης υψίφωνος και πρώην υπότροφος του Συλλόγου θα προσφέρει την εβδομάδα 22 με 25 Μαΐου 2023 ένα masterclass λυρικού τραγουδιού σε επιλεγμένους σπουδαστές, οι οποίοι στη συνέχεια θα ερμηνεύσουν το συγκεκριμένο ρεπερτόριο σε δύο συναυλίες στους χώρους του Συλλόγου.

Η ορχήστρα νέων Camerata Junior, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Χαλιάσα, μετατρέπεται φέτος από ορχήστρα εγχόρδων σε συμφωνική, καθώς μετά από ακρόαση, θα προστεθεί και τμήμα νέων μουσικών στα πνευστά, με αποτέλεσμα η ορχήστρα να διευρύνει το ρεπερτόριο και τις δυνατότητές της.

Στο facebook του Συλλόγου θα φιλοξενούνται κατά τη διάρκεια του 2023 οι απαντήσεις 70 σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτιστικής ζωής του τόπου, που έχουν με διάφορους τρόπους συνεργαστεί με τον Σύλλογο, στην ερώτηση «Τι σημαίνει ο ΣΦΜ για εσάς και ποια η σχέση σας μαζί του;».

Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» ετοιμάζει μια μουσικολογική έκδοση σε μορφή ebook με πρωτότυπα κείμενα των μουσικολόγων που ερεύνησαν και μελέτησαν το αρχειακό υλικό και τις συλλογές της με υποτροφία του Συλλόγου από το Κληροδότημα «Κυβέλη-Γιάννη Χορν». Επίσης, το βιβλίο «Κείμενα για τη Μουσική» του Rainer Maria Rilke, το οποίο έχει εξαντληθεί από την ελληνική αγορά, θα ανατυπωθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις Περισπωμένη. Ενώ, στο φουαγιέ εισόδου του Μεγάρου, θα φιλοξενηθεί μικρή έκθεση με φωτογραφίες και άλλα αναμνηστικά από την 70χρονη ιστορία του Συλλόγου.

Ακόμη, επτά συζητήσεις για τη μουσική σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 θα πραγματοποιηθούν και θα κυκλοφορήσουν την ‘Ανοιξη του 2023 σε μορφή podcast. Τέλος, με την ευγενική χορηγία της Θεοδώρας Βαλεντή και της Marni Films δημιουργήθηκε ταινία animation που αποτυπώνει μερικά από τα σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του Συλλόγου.

Σημειώνεται, ότι πέραν των επετειακών αυτών εκδηλώσεων, που ανακοινώθηκαν, οι τακτικές ετήσιες δραστηριότητες του Συλλόγου θα συνεχιστούν κανονικά το 2023, υπό την σκέπη βέβαια της επετείου των 70 χρόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ