Ειδήσεις
Περιθώριο 50 ημερών για αλλαγές στο Ε9
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τους φορολογούμενους που επιθυμούν να κάνουν αλλαγές στον πίνακα ακινήτων Ε9, καθώς από το 2025 η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιείται σε 12 μηνιαίες δόσεις, γεγονός που επισπεύδει την προθεσμία για διορθώσεις.
Η τελευταία ημέρα για υποβολή τροποποιήσεων είναι η 31η Ιανουαρίου 2025, με την καταβολή των δόσεων να ξεκινά ήδη από το τέλος Μαρτίου.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, υποχρέωση υποβολής νέας δήλωσης Ε9 έχουν όσοι το 2024 απέκτησαν ακίνητο μέσω αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς, καθώς και όσοι μεταβίβασαν ακίνητα σε τρίτους.
Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες που διαπιστώνουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους μπορούν να τα διορθώσουν αναδρομικά υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση. Εξαιρούνται από την υποχρέωση όσοι δήλωσαν τις μεταβιβάσεις ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myProperty, καθώς οι αλλαγές καταχωρούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ.
Η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ οι διορθώσεις στα στοιχεία του Ε9 μπορούν να αποφέρουν σημαντικές ελαφρύνσεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις φόρου αφορούν διορθώσεις σε στοιχεία όπως η χρήση βοηθητικών χώρων, η συμπλήρωση σωστού αριθμού ορόφου, η αναγραφή του έτους άδειας και της παλαιότητας του κτιρίου, καθώς και η σωστή δήλωση εμπράγματων δικαιωμάτων, ποσοστών συνιδιοκτησίας και ειδικών χαρακτηριστικών όπως κενά ή ημιτελή κτίσματα.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσοχή στη δήλωση κτισμάτων εντός αγροτεμαχίων, καθώς εσφαλμένη κατηγοριοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε πενταπλάσιο φόρο. Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν με ακρίβεια τα στοιχεία των ακινήτων τους για να αποφύγουν επιπλέον επιβαρύνσεις και να επωφεληθούν από τις σχετικές εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025