Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Παγώνει» η δίκη στο Μάτι μέχρι την άρση ασυλίας της Δούρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να καθυστερήσει εκ νέου την ακροαματική διαδικασία για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιουλίου του 2008

Η εκλογή της Ρένας Δούρου στη νέα Βουλή «παγώνει» την πολύπαθη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μιας και χρειάζεται άρση της βουλευτικής ασυλίας της πρώην περιφερειάρχη Αττικής και βασικής κατηγορούμενης στην υπόθεση, για να κριθεί από τη δικαιοσύνη.

Διακοπή και καθυστέρηση στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με 104 νεκρούς και 32 εγκαυματίες, φέρνει η εκλογή της Ρένας Δούρου στη Βουλή.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και μια εκ των 21 κατηγορουμένων στη δίκη, με την πρόσφατη εκλογή της ως βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, θέτει ασυμβίβαστο στην πρόοδο της ακροαματικής διαδικασίας.

Έτσι, μετά από συνεδριάσεις 8 μηνών, η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, διεκόπη για τις 24 Ιουλίου, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή αίτημα για άρση ασυλίας της Ρένας Δούρου. Κάτι τέτοιο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, ώστε η τακτική δικαιοσύνη να κρίνει ένα μέλος του Κοινοβουλίου. Έως τότε, θα πρέπει η Βουλή να έχει εκδόσει τη σχετική απόφαση, διαφορετικά, θα υπάρξει και νέα διακοπή στη διαδικασία.

Η νέα εξέλιξη που εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πολύπαθη δίκη, έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν την επέτειο των 5 χρόνων από την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Οι συγγενείς των θυμάτων και οι εγκαυματίες, που επί τόσα χρόνια καρτερικά αναμένουν τη δικαίωση των νεκρών τους, εκφράζουν την ανησυχία τους, για τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων για τους 21 κατηγορούμενους, μιας και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη σε πρώτο βαθμό!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, που εκδικάζει την ογκωδέστατη δικογραφία, έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η δίκη να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και τον κίνδυνο συμπλήρωσης της οκταετίας που θα σημάνει την παραγραφή των πλημμεληματικών κατηγοριών, αν δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις βαθμοί κρίσης.

Η βουλευτική εκλογή της Ρένας Δούρου, θα έχει ανάλογη επίπτωση και στη δεύτερη δίκη για τη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου 2018, που αφορά στους εγκαυματίες που δεν είχαν περιληφθεί στον αρχικό κατάλογο των θυμάτων.

Το θέμα του δικονομικού κωλύμματος έθεσε, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
” Υπάρχει δικονομικο κώλυμα και θα πρέπει να ζητηθεί από τη Βουλή άδεια για τη συνέχιση της δίκης και μέχρι τότε η διαδικασία πρέπει να διακοπεί”.

Το λόγο έλαβε ο Θεόδωρος Σχοινάς, συνήγορος της Ρένας Δούρου, ο οποίος και ανέγνωσε δήλωση της κατηγορούμενης, στην οποία αναφέρει ρητά ότι πρόθεσή της είναι η παραίτηση από τη βουλευτική ασυλία, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η δίκη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αναμένει τη δίκαιη κρίση του δικαστηρίου, καθώς όπως αναφέρει, δεν έχει διαπράξει τίποτα για να φοβάται την κρίση του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ