Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο Καραγκιόζης «συναντά» τον Αριστοφάνη στη σκηνή του ΚΘΒΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Αριστοφάνης του 5ου αιώνα π.Χ. και ο Καραγκιόζης με τα μόλις διακόσια χρόνια ζωής, συναντιούνται στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, όπου …μπερδεύουν τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές τους, για να προκύψει μία αρχαιολαϊκή κωμωδία, που απευθύνεται σε παιδιά και σε όλη την οικογένεια.

Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη του 421 π.Χ., γίνεται η πολυπόθητη ειρήνη, που έχουμε ανάγκη διαχρονικά. Ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων Καραγκιόζης, του οποίου η ζωή επηρεάζεται από τον πόλεμο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να τη φέρει. Ο γνωστός καραγκιοζοπαίκτης Χρήστος Στανίσης έκανε μια ελεύθερη διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια της Αριστοφανικής κωμωδίας και προέκυψε ένα αποτέλεσμα που είναι συνδυασμός θεάτρου σκιών και θεατρικής παράστασης.

«Έχουμε στήσει ένα μεγάλο σκηνικό μήκους 18 μέτρων, όπου το πανί του θεάτρου σκιών είναι η συνέχεια του συνολικού σκηνικού. Ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης είναι οι μόνες φιγούρες που εμφανίζονται στο πανί, οι οποίες όμως έχουν ύψος 1,5 μέτρου, για να μην “ χάνονται” ανάμεσα στους ηθοποιούς που πλαισιώνουν το έργο», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χρήστος Στανίσης. Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι στην αρχή και οι ηθοποιοί εμφανίζονται ως σκιές, που όμως στη συνέχεια ζωντανεύουν, ενώ σε κάποιο σημείο του έργου «ζωντανεύει» με έναν τρόπο και ο ίδιος ο Καραγκιόζης.

Ο κ. Στανίσης εντόπισε τα κοινά στοιχεία που έχει ο Αριστοφάνης με τον Καραγκιόζη, τόσο στο κείμενο όσο και δραματουργικά. «Όπως στον Καραγκιόζη, μετά από κάθε γεγονός αρχίζει να γίνεται παρέλαση προσώπων, έτσι και στον Αριστοφάνη έχουμε τον ήρωα Τρυγαίο που πηγαίνει να φέρει την Ειρήνη, την οποία βγάζει μαζί με τους υπόλοιπους από τη σπηλιά. Μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι του, παρελαύνουν ο Δρεπανάς, οι οπλουργοί κι ο ιερέας, άλλοι για να συμφωνήσουν μαζί του και άλλοι για να τον κατακρίνουν», εξηγεί.

Στην παράσταση «Ειρήνη ξανά», Τρυγαίος είναι ο Καραγκιόζης, ο οποίος πάνω που ξεκίνησε να δουλεύει, ήρθε ο πόλεμος, ακρίβυναν και ρήμαξαν τα πάντα, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ζωή του. Έτσι αποφάσισε να πάει να φέρει την Ειρήνη. «Το μήνυμα που περνάει, είναι ότι αν συνεργαστούμε σωστά και όλοι μαζί, μόνο τότε μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη. Στην παράσταση, αρχικά οι χωρικοί που τραβούν το σχοινί για να βγάλουν έξω την Ειρήνη, το κάνουν χωρίς συνεννόηση, σε διαφορετικό χρόνο. Άλλοι πάλι προσποιούνται ότι τραβάνε, αλλά στην πραγματικότητα περιμένουν να βγάλουν οι υπόλοιποι το …φίδι από την τρύπα. Οπότε ο Τρυγαίος-Καραγκιόζης τους σταματάει και τους λέει πως μόνο όλοι μαζί, συντονισμένα, με έναν ρυθμό και έναν σκοπό μπορούν να τα καταφέρουν», τονίζει ο κ. Στανίσης.

Τον εμφανή παραλληλισμό με το σήμερα, τον κάνει ευθέως ο Καραγκιόζης απευθυνόμενος στα παιδιά, με πολύ χιούμορ και καθόλου βωμολοχίες. «Την αθυροστομία του Αριστοφάνη την αντικατέστησα με αστεία που ταιριάζουν στον Καραγκιόζη και τα λέμε και στην καθημερινότητά μας», αναφέρει ο κ. Στανίσης.

Μπαμπούγερος και …Μπούλα

Η παράσταση έχει πολλά λαϊκά και παραδοσιακά στοιχεία. Η Ειρήνη είναι μία τεράστια κούκλα που έχει το προσωπείο Μπουλάς από τη Νάουσα, ενώ ο πόλεμος φορά τη μάσκα που φορούν οι Μπαμπούγεροι της Δράμας. «Στην αρχή ο πόλεμος είναι τρομερός και άγριος, αλλά στη συνέχεια “ τσαλακώνεται”, γίνεται αστείος, για να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να τον πάρουμε στα σοβαρά, δεν πρέπει να τον θέλουμε και δεν πρέπει να ασχοληθούμε μαζί του», λέει ο κ. Στανίσης.

Επί σκηνής βρίσκονται επίσης τρεις μουσικοί, οι οποίοι παίζουν πνευστά, κρουστά, βιολί, λαούτο και σαντούρι, σηκώνονται και τραγουδούν ανάμεσα στους ηθοποιούς και παρακινούν το κοινό να συμμετέχει. «Όλη η παράσταση είναι ένα λαϊκό πανηγύρι όπως το ήθελα, όπως πιστεύω ότι είναι ο Αριστοφάνης. Έχει γρήγορο ρυθμό που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και με το σωστό φωτισμό αυτό επιτυγχάνεται πλήρως».

Η «Ειρήνη ξανά» κάνει πρεμιέρα την Κυριακή στις 11 το πρωί σκηνή Σωκράτης Καραντινός στη Μονή Λαζαριστών, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν παραστάσεις από Τρίτη έως Παρασκευή για σχολεία α’βάθμιας και β’βάθμιας εκπαίδευσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ