Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Οι 6+2 προκλήσεις για την ΝΔ στον β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Έξι περιφέρειες και δύο μεγάλοι δήμοι συνιστούν τις μεγάλες προκλήσεις για τη ΝΔ στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών προκειμένου να καταστεί δυνατό να επιτύχει τον στόχο για «13 στις 13» περιφέρειες και νίκη των υποψηφίων που στηρίζει στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας.

Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσει» και ο κύκλος των περιοδειών του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε από την Μυτιλήνη για την στήριξη του Αλκιβιάδη Στεφανή στην περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου και θα συμπεριλάβει τουλάχιστον δύο ακόμη περιφέρειες μέχρι την Παρασκευή, καθώς τρέχουν παράλληλα τόσο οι κυβερνητικές δραστηριότητες, όσο και κάποιες διεθνείς επαφές που βρίσκονται στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη.

Σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας η οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ νωρίτερα το πρωί θα επισκεφθεί μαζί της την Ακρόπολη. Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί σε ανοιχτή εκδήλωση της ΓΣ του ΣΕΒ όπου θα έχει συζήτηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ενώ το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Πέμπτη.

Εκτός από τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη, τους γαλάζιους υποψήφιους θα κληθούν να στηρίξουν με την παρουσία τους και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Στο πλάνο βρίσκονται καταρχάς οι δύο πιο δύσκολες περιφέρειες στις οποίες οι υποψήφιοι που στηρίζει το κυβερνών κόμμα ξεκινούν από την δεύτερη θέση έναντι των ανεξάρτητων κεντροδεξιών υποψηφίων με τους οποίους αναμετρώνται στον β’ γύρο. Στην Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Κασαπίδης υπολείπεται κατά 1,3% του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Αμανατίδη ο οποίος είχε στον πρώτο γύρο το μεγαλύτερο προβάδισμα στην Καστοριά, αλλά προηγείται κατά 3% περίπου και στην Κοζάνη.

Στο Ιόνιο ο ανεξάρτητος Γιάννης Τρεπεκλής ξεκινά με προβάδισμα πέντε περίπου μονάδων έναντι της Ρόδης Κράτσα που υποστηρίζεται από την ΝΔ, ενώ την διαφορά σε αυτή την περιφέρεια κάνει η Κέρκυρα, όπου ο κ. Τρεπεκλής συγκέντρωσε υπερδιπλάσιο ποσοστό από την κ. Κράτσα.

Κρίσιμη και η αναμέτρηση στο Βόρειο Αιγαίο όπου ο κ. Στεφανής ξεκινά με προβάδισμα έξι μoνάδων έναντι του κ. Μουτζούρη. Αντίστοιχη διαφορά είχε ωστόσο στον α΄γύρο το 2019 και η τότε υποψήφια της ΝΔ, Χρ. Καλογήρου, αλλά στον β΄γύρο κέρδισε ο κ. Μουτζούρης και αυτό συνιστά ένα προηγούμενο που αυξάνει την κινητοποίηση στο κυβερνών κόμμα. Ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την αναμέτρηση έχει η Λέσβος όπου το προβάδισμα του κ. Στεφανή στον α΄γύρο ήταν 2%.

Στις τέσσερις πιο κρίσιμες περιφέρειες συγκαταλέγεται και η Θεσσαλία που είναι και η μοναδική στην οποία αναμετράται υποψήφιος της ΝΔ (Κ. Αγοραστός) με υποψήφιο που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (Δημ. Κουρέτας). Ο κ. Αγοραστός ξεκινά με προβάδισμα 7 περίπου μονάδων και με πιο αδύναμη περιφερειακή ενότητα την Μαγνησία όπου πρώτευσε ο αντίπαλός με διαφορά περίπου 1,5%. Σύμφωνα με πληροφορίες η Μαγνησία είναι πολύ πιθανό να είναι μία από τις περιοχές που θα επισκεφθεί και ο κ. Μητσοτάκης.

Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί στην Πειραιώς για επικράτηση των γαλάζιων υποψηφίων στην Πελοπόννησο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Στην Πελοπόννησο ο κ. Πτωχός δεν εξελέγη από τον πρώτο γύρο για μόλις 0,4%, αλλά το προβάδισμα που διατηρεί έναντι του κ. Τατούλη φθάνει το 11%, με τον ανεξάρτητο υποψήφιο πάντως να έχει κερδίσει με διαφορά άνω των 10 μονάδων, στην Αρκαδία.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο γαλάζιος υποψήφιος Χρ. Μέτιος διατηρεί διαφορά 7% από τον ανεξάρτητο κεντροδεξιό υποψήφιο Χρ. Τοψίδη με τον οποίο είχε αναμετρηθεί και το 2019 . Ο κ. Μέτιος είχε διαφορά τότε 4% στον α’ γύρο και επικράτησε στον β’ γύρο οριακά. Αμφότεροι οι διεκδικητές της περιφέρειας έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2019, ο κ. Μέτιος κατά 7% και ο αντίπαλός του κατά περίπου 4,5 %.

Σε επίπεδο μεγάλων δήμων, η αμφίρροπη μάχη θα δοθεί στην Θεσσαλονίκη όπου ο υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα, Κ. Ζέρβας προηγείται κατά 1,5% έναντι του αντιπάλου του Στ. Αγγελούδη και όλοι στην Πειραιώς αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη μάχη.

Αισιοδοξία υπάρχει για νίκη του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων καθώς ξεκινά με προβάδισμα 27% έναντι του αντιπάλου του, Χάρη Δούκα ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και θα έχει στον β΄γύρο την υποστήριξη και του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος συγκέντρωσε 13,36%..

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ