Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι πολιτικοί αρχηγοί του τόπου αναφέρθηκαν στην 46η επέτειο του Πολυτεχνείου και σε όσα αυτό συμβολίζει, με δηλώσεις τους είτε στα social media είτε βρισκόμενοι στην ιστορική είσοδο του Πολυτεχνείου.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:

“Σαράντα έξι χρόνια μετά, θυμόμαστε και διδασκόμαστε, μετατρέποντας την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν. Τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία με περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Με ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια για όλους!

Αφήνουμε πίσω ψεύτικα, διχαστικά, συνθήματα. Κάνουμε την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου. Ενωμένοι οι Έλληνες, οικοδομούμε μια καλύτερη Ελλάδα. Την Ελλάδα που μας αξίζει. Με αλήθεια, σχέδιο, δουλειά και αποτέλεσμα. Προχωρούμε μπροστά!”

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/posts/10156914755447725

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε:

“Η Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αυτής της κορυφαίας στιγμής της Αντίστασης κατά της εθνικώς εγκληματικής εφτάχρονης δικτατορίας 1967-1974, είναι Επέτειος Μνήμης των Αγωνιστών και των θυμάτων που έπεσαν στον βωμό της Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια αυτής της σκοτεινής περιόδου. Είναι όμως, ταυτοχρόνως, και διαρκής πηγή έμπνευσης ως προς την αξία της Ελευθερίας, η οποία για εμάς, τους Έλληνες, είναι, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία μας, αρχή βιωματική, με την έννοια ότι οι Έλληνες είμαστε Λαός και Έθνος της Ελευθερίας. Κατά συνέπεια, η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε ν’ αγωνιζόμαστε υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στο διηνεκές, εκπέμποντας, urbi et orbi, το μεγάλο “Όχι” σε κάθε μορφής τυραννία και το μεγάλο “Ναι” στον Άνθρωπο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά του”

 

 

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«46 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε, την έφοδο των παιδιών του Νοέμβρη στον ουρανό και τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Αλλά και όλες και όλους εκείνους που είπαν το μεγάλο “Όχι” στην αμερικανοκίνητη χούντα, όταν αυτό το “Όχι” κόστιζε διωγμούς, βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες». Ακολούθως τονίζει ότι «Φέτος έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε εκεί» και εξηγεί: «Όχι μόνο γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δε βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στη κανονικότητα. Ούτε μόνο γιατί η άγρια καταστολή αναβαθμίζεται σε κυβερνητική στρατηγική αναγκαστικότητας. Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας».

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/posts/10157857121093054

 

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Το Πολυτεχνείο αποτελεί ένα σύμβολο ενότητας και αγώνα κατά εκείνων που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις αξίες, τις ιδέες και τα ιδανικά, του ελληνικού λαού. Η Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί μια Επέτειο Μνήμης όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στον βωμό της Δημοκρατίας. Στεκόμαστε μπροστά σε τέτοιους αγώνες με υπερηφάνεια και θαυμασμό. Είναι χρέος μας να υπερασπιζόμαστε διαχρονικά την Δημοκρατία και το πανανθρώπινο ιδανικό της ελευθερίας. Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να συμβάλουμε προκειμένου να δοθεί μία σημαντική ώθηση στην εθνική μας ανάπτυξη.Η ιστορική μνήμη, η γνώση του παρελθόντος και της ιστορίας μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε ως λαός μπροστά».

 

H Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά δήλωσε σχετικά:

 

«Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τη γιορτάζουμε, την τραγουδάμε, δεν την αμαυρώνουμε. Δεν νικήθηκε ποτέ. Ούτε από τανκς, ούτε από παραχάραξη, ούτε από εκμετάλλευση. Το Πολυτεχνείο άλλαξε την Ελλάδα. Άνοιξε το δρόμο για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, άνοιξε το δρόμο σε νέες ιδέες και διεκδικήσεις. Και είναι καθήκον της Ελλάδας να επιστρέψει τουλάχιστον τιμή και σεβασμό στους αγωνιστές του ‘73! Είτε με μολότοφ, είτε με γκλομπ, η βία στην πλάτη της Δημοκρατίας, είναι πληγή στο σώμα της εθνικής μας αξιοπρέπειας!
Είναι χαρακιά στη μνήμη των θυμάτων. Είναι ανοιχτή πληγή στις ελπίδες μας. Είναι κερκόπορτα αντιδημοκρατικών αντανακλαστικών. Το Πολυτεχνείο Ζει, όσο κι αν προσπαθούν να το «σκοτώσουν» οι βέβηλοι και οι καπηλευτές! Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί ήταν γνήσια επαναστατικό, αγνό, συλλογικό. Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί αν το «σκοτώσουμε», θα έχουμε σκοτώσει και την κοινωνική μας συνείδηση! Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αγνοήσουμε τις εντάσεις που ανεύθυνα προκαλούν εκείνοι που θέλουν να διχάσουν.
Θα τιμήσουμε με μνήμη και σεβασμό το Πολυτεχνείο.
Με ένα γαρύφαλλο και ένα τραγούδι.
Δυνατά και ειρηνικά.
Με ανοιχτά, πολύχρωμα, ελεύθερα Πανεπιστήμια»

 

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, από την ιστορική πόρτα του Πολυτεχνείου ανέφερε:

«Σήμερα βρισκόμαστε στις δαγκάνες μιας παρασιτικής ολιγαρχίας, η οποία είναι πάντοτε, στην ιστορία της χώρας μας, ξενοκίνητη. Δεν υπάρχει τελική νίκη στο λαϊκό κίνημα όπως και δεν υπάρχει και τελική ήττα στο λαϊκό κίνημα. Σήμερα 17 Νοέμβρη ξαναθυμόμαστε ότι κάθε νέα γενιά είναι καταδικασμένη να κάνει τον ίδιο αγώνα για τα ίδια ιδανικά, ξανά και ξανά…»

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε για το Πολυτεχνείο:

«τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, στον αγώνα ενάντια σε πολιτικές που ματώνουν τον ελληνικό λαό, σε επικίνδυνους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ που οδηγούν σε πολεμικές εμπλοκές και ενάντια στην ένταση της κρατικής καταστολής που χτυπά τη νεολαία και τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ