Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Οθόνες και παιδιά: Αλλάζουν όσα ξέρουμε, σύμφωνα με αυτά που προτείνουν Γάλλοι ειδικοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκατομμύρια γονείς μικρών παιδιών και εφήβων ανά τον κόσμο προβληματίζονται έντονα για την έντονη έκθεση των παιδιών στις πάσης φύσεως οθόνες και στα κοινωνικά δίκτυα.

Έρευνα η οποία έγινε σε μεγάλο δείγμα στη Γαλλία και τα αποτελέσματα της οποίας παραδόθηκαν στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έδειξαν ότι χρειάζεται ένα πολύ πιο αυστηρό και συγκεκριμένο πλαίσιο έτσι ώστε τα παιδιά να προστατεύονται από την υπερέκθεση και τους κινδύνους.

Όπως, λοιπόν, γράφει η Le Monde, οι ειδικοί συμπέραναν τα εξής:

  1. Τα μωρά από 0 μέχρι 3 ετών δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή επαφή με οθόνες, ούτε καν με τη συνοδεία ενήλικα. Το φαινόμενο έτσι να δίδονται τάμπλετ σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας πρέπει να εκλείψει.
  2. Μεταξύ των ηλικιών 3-6 ετών η πρόσβαση, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει είναι εξαιρετικά περιορισμένη και θα πρέπει σ’ αυτήν πάντα να εμπλέκεται ενήλικας ο οποίος θα παρακολουθεί. Μιλάμε εννοείται μόνο για προγράμματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
  3. Σε ό,τι αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά, η επιτροπή είναι επίσης φειδωλή. Κατά την οπτική τους, τα παιδιά μπορούν να αποκτούν κινητό τηλέφωνο από τα 11 έτη το οποίο όμως δεν πρέπει έχει την παραμικρή σύνδεση στο διαδίκτυο και θα προσφέρεται μόνο για τηλεφωνική επικοινωνία.
  4. Η χρήση smartphone προτείνεται από τα 13 έτη υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει πρόσβαση στα social media. Για τη χρήση των τελευταίων οι ειδικοί θεωρούν ότι πρέπει να αρχίζει το νωρίτερο στα 15 έτη.

Είναι εύκολα αντιληπτό φυσικά ότι η πραγματικότητα γύρω μας είναι τελείως διαφορετική, παρόλα αυτά οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. “Αυτό που διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της έρευνας μάς σόκαρε. Υπάρχουν τακτικές για την προσέλκυση της προσοχής των παιδιών η οποία χρησιμοποιείται για να κλειδώνει τα παιδιά στις οθόνες τους. Έτσι τα ελέγχει και αποκομίζει πολλά έσοδα”, τόνισε μέλος της επιτροπής.

Αν, συνεπώς, είστε γονείς παιδιών στις ηλικίες που περιγράφονται παραπάνω, χρειάζεται να δώσετε πολύ μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά σας έρχονται σε επαφή με τα κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ