Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΟΑΣΑ: Χιλιάδες κρατήσεις θέσεων σε λεωφορεία «On-Demand»

Δημοσιεύθηκε

στις

Δυόμισι χιλιάδες online κρατήσεις θέσεων σε διάστημα δυο μηνών

Η online επιλογή δρομολογίου και δέσμευσης θέσης, που ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Ιούνιο από τον ΟΑΣΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου, βρήκε μεγάλη απήχηση και αποφασίστηκε η εξάμηνη παράτασή του.

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας βάζει τις βάσεις για επέκταση του προγράμματος και σε άλλους δήμους.

Τους δύο μήνες πιλοτικής λειτουργίας δημιουργήθηκαν 400 λογαριασμοί ενεργών χρηστών, έγιναν 2.500 κρατήσεις θέσεων, εκτελέστηκαν 730 δρομολόγια, ενώ εξασφαλίστηκε έλεγχος τήρησης μέγιστης επιτρεπτής πληρότητας οχήματος στο 100% των δρομολογίων.

Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του ευφυούς συστήματος «SmartBUS» για την λειτουργία μιας «On-Demand» λεωφορειακής γραμμής σε δημοτική συγκοινωνία.

Σειρά καινοτομιών μέσα από την εφαρμογή «SmartBUS»

Η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα στους πολίτες για:

– Κράτηση θέσης με δυνατότητα επιλογής επιθυμητού δρομολογίου και πρότασης εναλλακτικού δρομολογίου.

– Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τη θέση του λεωφορείου και την ακριβή ώρα που θα βρίσκεται στη στάση

– Προβολή ιστορικού δρομολογίων/κρατήσεων και επαναδέσμευσης δρομολογίου.

Παράλληλα, το σύστημα παρείχε τη δυνατότητα διαχείρισης τηλεφωνικών αιτήσεων κράτησης θέσης για τα άτομα χωρίς πρόσβαση στην εφαρμογή.

Ταυτόχρονα οι πολίτες παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο, επιβιβάσεις, αποβιβάσεις και αριθμό επιβαινόντων στο όχημα, αλλά και εάν τηρούνται τα μέτρα προστασίας κάτα του κορωνοϊού.

Στόχος της λειτουργίας «On-Demand»

– Επέκταση του εγχειρήματος.

– Ενσωμάτωση νέων λειτουργιών και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω χαμηλότερων εκπομπών CΟ2.

– Περαιτέρω συνεργασία με τους δήμους για τη βελτίωση του επιπέδου συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης.

Γ. Ξιφαράς: Οι αστικές συγκοινωνίες μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην ψηφιοποίηση της αστικής κινητικότητας

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, σε δήλωσή του, τόνισε πως ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου είναι οι ολοκληρωμένες και απρόσκοπτες μετακινήσεις των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα σημείωσε πως, εστιάζοντας στις δυνατότητες της τεχνολογίας, οι αστικές συγκοινωνίες μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην ψηφιοποίηση της αστικής κινητικότητας.

Ν. Αθανασόπουλος: Ο ΟΑΣΑ θέτει τις βάσεις για εξυπνότερες και φιλικότερες μεταφορές

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Νικόλαος Αθανασόπουλος τόνισε ότι «ο ρόλος των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας στη βιώσιμη κινητικότητα είναι καθοριστικός και ο ΟΑΣΑ θέτει τις βάσεις για εξυπνότερες και φιλικότερες μεταφορές».

 

 

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ