Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις αποθεμάτων σε καυσόξυλα – πέλλετ – μπρικέτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί τις επιχειρήσεις να δηλώσουν τα αποθέματα καυσόξυλων, πέλλετ και άλλων στερεών καυσίμων, προειδοποιώντας, παράλληλα, με πρόστιμα και κατασχέσεις σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις.

Από σήμερα Δευτέρα (24/10) ενεργοποιείται ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλώσεων αποθεμάτων στερεών καυσίμων που προορίζονται για τη θέρμανση χώρων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων.

Το Υπουργείο «ενημερώνει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση στερεών καυσίμων και ξυλείας που προορίζεται για καύση ότι εκδόθηκε η υπό στοιχεία 100318/18-10-2022 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Δήλωση αποθεμάτων στερεών καυσίμων που προορίζονται για τη θέρμανση χώρων» (Β’ 5437), η οποία αποσκοπεί αφενός στην εποπτεία της αγοράς ως προς την επάρκεια των ως άνω προϊόντων και αφετέρου στην παρακολούθηση των αποθεμάτων σε συνδυασμό με την τιμή πώλησής τους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών»

«Η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων αφορά αποκλειστικά σε καυσόξυλα παντός είδους, πέλλετ, μπρικέτες και προσάναμμα (δαδί)», διευκρινίζει.

Όπως αναφέρεται επίσης, «η ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλώσεων ενεργοποιείται από σήμερα Δευτέρα 24/10/2022 και η πρόσβαση για την υποβολή δηλώσεων από τους υπόχρεους γίνεται είτε απευθείας μέσω του συνδέσμου https://supplies.businessportal.gr  είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ( www.mindev.gov.gr), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων Ξυλείας και Στερεών Καυσίμων».

Τα στοιχεία αποθεμάτων μπορούν να δηλώνονται από τους υπόχρεους έως και την Τετάρτη 26/10/2022 στις 23:59, και στη συνέχεια τουλάχιστον μία φορά ανά πέντε εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την  υπουργική απόφαση.

Το υπουργείο διευκρινίζει επίσης οτι “οποιαδήποτε διαπίστωση παράβασης προκύψει κατόπιν ελέγχου από τα αρμόδια όργανα, επισύρει την επιβολή υψηλών προστίμων καθώς και την κατάσχεση των ποσοτήτων ξυλείας για την οποία δεν υποβλήθηκε δήλωση».

Υπενθυμίζεται ότι με ρύθμιση που έχει περάσει από τη Βουλή, επεβλήθη επιβολή πλαφόν στο κέρδος από καυσόξυλα, πέλλετ και άλλα στερεά καύσιμα τα οποία προορίζονται για τη θέρμανση εσωτερικών χώρων.

Ειδικότερα, όπως και στα υγρά καύσιμα, προβλέπεται  ότι το περιθώριο μικτού κέρδους δεν θα υπερβαίνει το αντίστοιχο που ίσχυε ανά μονάδα όγκου βάρους πριν την 1η Νοεμβρίου 2021.

Επιπλέον, για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης στερεών καυσίμων που προορίζονται για θέρμανση χώρων στην ελληνική επικράτεια, υποβάλλουν εντός προθεσμίας δυο ημερών προθεσμίας δήλωση με τα στοιχεία αποθεμάτων σε:

  • καυσόξυλα παντός είδους,
  • πέλλετ
  • μπρικέτες,
  • προσάναμμα
  • δαδί

Για τους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως και 1 εκατομμύριο ευρώ. Σημειώνεται πως αρχικά το πλαφόν ισχύει έως 31 Δεκεμβρίου 2022.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ