Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ναυάγιο “Καλλιστώ”: Συνελήφθη ο πλοίαρχος του εμπορικού πλοίου – Το χρονικό της σύγκρουσης [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη σύλληψη του πλοιάρχου του εμπορικού πλοίου “Maersk Launceston”, που χτύπησε το πολεμικό πλοίο “Καλλιστώ”, διέταξε ο εισαγγελέας, μετά τη σύγκρουση που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (27/10) λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψή για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, ενώ ο πλοίαρχος κρατείται ήδη στο Λιμεναρχείο Κερατσινίου και αναμένεται να οδηγηθεί στην εισαγγελία Πειραιά αύριο, Πέμπτη (29/10).

Παράλληλα, στο πλοίο “Maersk Launceston” έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Το χρονικό της σύγκρουσης

Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού συγκρούστηκε στις 07:30 το πρωί της Τρίτης 27/10 με εμπορικό πλοίο λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Ειδικότερα, το φορτηγό πλοίο “Maersk Launceston” με σημαία Πορτογαλίας, το οποίο μεταφέρει κοντέινερ, συγκρούστηκε με το ναρκοθηρευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού “Καλλιστώ”.

Άμεσα ενημερώθηκε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο σημείο έσπευσαν ενισχύσεις με ρυμουλκά από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Το “Καλλιστώ” είχε πάρει κλίση και φέρει σοβαρές καταστροφές στην πρύμνη, η οποία “κόπηκε” κατά τη σφοδρή σύγκρουση.

Στο πολεμικό σκάφος επέβαιναν 27 άτομα, εκ των οποίων τραυματίστηκαν ελαφρά δύο. Όλα τα μέλη του πληρώματος του πολεμικού πλοίου να μεταφέρθηκαν στη στεριά με δύο σκάφη του Λιμενικού, ενώ οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν προληπτικά σε κοντινό νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής, παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκρούστηκαν τα δύο πλοία. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι το εμπορικό ενώ έβγαινε από εγκαταστάσεις της Cosco με ταχύτητα 6,6 ναυτικών κόμβων “χτύπησε” στην πρύμνη το πλοίο του Πολεμικού, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.

Το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού “Καλλιστώ”, το οποίο μετά από τη σύγκρουση παρουσίασε εισροή υδάτων και ρυμουλκήθηκε από ρυμουλκό στο συγκεκριμένο σημείο, βρίσκεται στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Το “Καλλιστώ”

Το “Καλλιστώ” αποτελεί το ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τ. HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν απο τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας. Eίναι κατασκευασμένo από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή.

Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και αποδόθηκε στην ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989. Παρελήφθη απο το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMSBERKELEYκαι χαρακτηριστικά Μ – 40. Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου απο το Ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας. Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ρ. Σ. ΣΑΛΒΕΤΑ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ – 63).

Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε και κινήθηκε προς Ν.Σ.Την 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο ΝΣ αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ