Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέες προϋποθέσεις για τα επιδόματα παιδιού, ενοικίου και ΚΕΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα στα επιδόματα παιδιού, ενοικίου και ΚΕΑ φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται την ίδια ημέρα και θα είναι η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

Ως εκ τούτου, το 2020 το επίδομα παιδιού Α21, το επίδομα στέγασης (ενοικίου), το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών θα καταβάλλονται την ίδια ημέρα, την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

Το Επίδομα παιδιού και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα χορηγούνται στους δικαιούχους που έχουν παιδιά με ρήτρα υποχρεωτικής φοίτησης, εφόσον υπάρχει εγγραφή σε σχολείο και δεν έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω του αριθμού απουσιών.

Επίσης οι πολίτες τρίτων χωρών πρέπει να διαμένουν 12 έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, όπως και οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου (μέχρι σήμερα το όριο ήταν τα 5 έτη).

Για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικων περιοχών ορίζεται το ακατάσχετο και το αφορολόγητο της οικονομικής ενίσχυσης

Παράλληλα στην ληξιαρχική πράξη γέννησης θα είναι πλέον υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ του νεογνού. Η κυβέρνηση προβλέπει τη σύνδεση του ΑΦΜ με τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό αστυνομικής ταυτότητας, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των πολιτών και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Τέλος, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται πως στην ληξιαρχική πράξη γέννησης θα είναι πλέον υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ του νεογνού.

Πληρωμή Φεβρουαρίου

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου θα καταβληθούν τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ.

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου θα καταβληθούν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το Επίδομα Στέγασης, Στεγαστικής Συνδρομής, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και Σύνταξη Υπερηλίκων και το Επίδομα Ομογενών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ