Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέα διάταξη: Αναγνώριση πλασματικών ετών και για την επικουρική σύνταξη με 15ετία

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων σε όσους θέλουν να θεμελιώσουν επικουρική σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης θα προβλέψει διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων σε όσους θεμελιώνουν 15 χρόνια ασφάλισης για επικουρική σύνταξη με βάση τις διατάξεις του νόμου 5078/2023.

Έτσι, τα εν λόγω πρόσωπα δικαιούνται επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης και συνταξιοδοτηθούν για την αυτή αιτία από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών παροχών του e-ΕΦΚΑ.

  • Ο χρόνος πραγματικής (υποχρεωτικής) ασφάλισης
  • Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης
  • Ο αναγνωριζόμενος χρόνος πλασματικής ασφάλισης

Επομένως, η άσκηση του δικαιώματος αναγνώρισης εναπόκειται στην πρωτοβουλία του ασφαλισμένου στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Η στρατιωτική θητεία είναι η πιο συνηθισμένη αναγνώριση πλασματικού χρόνου για τους άνδρες. Ειδικά όταν αναγνωρίζονται 30 ημέρες το μήνα και 360 το έτος (στράτευσης), ενώ ο ΕΦΚΑ μισθωτών (ΙΚΑ) αναγνωρίζει μόλις 300 ένσημα (25 ανά μήνα) ανεξαρτήτως πόσες ημέρες μέσα στον χρόνο εργάζεται κανείς…

2. Γονική άδεια ανατροφής παιδιών.

3. Επιδοτούμενη ασθένεια είναι Δωρεάν και αφορά μόνο τη θεμελίωση (π.χ. για τα 40 έτη), αλλά όχι και για προσαύξηση (το κλάσμα της ανταποδοτικός σύνταξης θα παραμείνει π.χ. στα 39 έτη όταν η ασθένεια αφορά σε 12 μήνες)

4. Επιδοτούμενη ανεργία (όπως και η ασθένεια είναι δωρεάν αλλά δεν υπολογίζεται στην προσαύξηση της σύνταξης).

5. Εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών έως 600 μέρες.

6. Χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης, ανώτατης σχολής ή μεταλυκειακής Σχολής. Προϋπόθεση να μην υπάρχει παράλληλη ασφάλιση (π.χ. εργασία κατά τη φοίτηση). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα

7. Κενά ασφάλισης. Αναγνωρίζεται το σύνολο του χρόνου

8. Χρόνος Κύησης-Λοχείας. Μόνο για θεμελίωση, όχι για προσαύξηση.

9. Χρόνος απεργίας Το σύνολο του χρόνου

10. Χρόνοι από τα τέκνα. (300 ημέρες για το πρώτο παιδί και 600 ημέρες για κάθε επόμενο παιδί μέχρι το τρίτο ήτοι στο σύνολο μέχρι 5 έτη)

11. Χρόνος μαθητείας. Έως 2 έτη

12. Χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης

13. Χρόνος σύνταξης αναπηρίας

Το δικαίωμα αναγνώρισης για καθέναν από τους παραπάνω χρόνους ασκείται μόνο σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο και σε έναν φορέα επικουρικής ασφάλισης, ενώ δεν είναι δυνατή η αναγνώριση μέρους του ίδιου χρόνου σε έναν φορέα και το υπόλοιπο του ίδιου χρόνου σε άλλον φορέα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η προθεσμία έκδοσης της επικουρικής σύνταξης είναι 50 ημέρες από τη συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών και στοιχείων.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι η προθεσμία αρχίζει από την κατάθεση της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία και την υποβολή ή συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών ή στοιχείων.

Η διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικής πράξης συναρτάται από διάφορους παράγοντες και παραμέτρους (χειρόγραφες διαδικασίες, ειδικά για τους ενταχθέντες φορείς που δεν εκδίδουν την επικουρική σύνταξη με την αυτοματοποιημένη διαδικασία, επικοινωνία μεταξύ των φορέων σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, αναμονή έκδοσης της απόφασης κύριας σύνταξης, κλήση σε ακρόαση, ενστάσεις, όγκος εργασιών των Υπηρεσιών κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι έχει θεσπιστεί για όλους τους ασφαλισμένους του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, μια ενιαία προϋπόθεση με την οποία θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος.

 

 

Πηγή: mononews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ