Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέα απάτη μέσω POS: Υποκλέπτουν pin καρτών και παραμένουν ελεύθεροι και ατιμώρητοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμα μια απάτη σε βάρος πολιτών έρχεται στο φως της δημοσιότητας, με τα κυκλώματα να επιστρατεύουν πλέον POS και τους δράστες να παραμένουν εκτός φυλακής, συνεχίζοντας τις κλοπές βλέπει όλο και πιο συχνά η αστυνομία.

Η απάτη βασίζεται στην υποκλοπή pin με την χρήση ανενεργών POS, αλλά και τη βοήθεια συνεργών που κορνάρουν, σαν αγανακτισμένοι οδηγοί λόγω της καθυστέρησης, ώστε να υπάρξει σύγχυση και ο δράστης να απομακρυνθεί.

Μάλιστα αρχικά τα θύματα δεν μπορούν να αντιληφθούν την απάτη, μιας και τους ζητείται μικρό ποσό στην αρχή, με τον στόχο των δραστών, όμως να είναι το pin.

Αποκαλυπτικά είναι όσα καταγγέλλει μια 73χρονη, μέσα από την δικογραφία της υπόθεσης, που κάνει γνωστά η εφημερίδα «Τα Νέα».

«Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, ένας άγνωστος άντρας σταμάτησε με ένα γκρι αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Κυψέλης και Κοδριγκτώνος και, προσποιούμενος ότι είναι γνωστός των παιδιών μου, μου είπε ότι ονομάζεται Θεοδωρόπουλος και πως ο γιος μου έχει παραγγείλει μελάνια, που θα αποσταλούν με κούριερ. Τότε, αφού του έδωσα το κινητό του γιου μου, αυτός προσποιήθηκε ότι τον κάλεσε και μου είπε να του μιλήσω. Εγώ φοβούμενος λόγω κορονοϊού του απάντησα πως δεν χρειάζεται και του είπα να μου δώσει εμένα τα υλικά να τα πάω στον γιο μου. Έπειτα μου ζήτησε το ποσό των 62 ευρώ το οποίο προθυμοποιήθηκα να πληρώσω με κάρτα. Αυτός βγάζοντας ένα POS μου ζήτησε να πατήσω τον κωδικό, τον οποίο και πληκτρολόγησα κρυφά από αυτόν. Πλην όμως, από αυτό το μηχάνημα ακουγόταν μία φωνή που επαναλάμβανε τον κωδικό που πατούσα. Εκείνη τη στιγμή ένα άλλο όχημα άρχισε να κορνάρει. Τότε ο δράστης μου είπε πως πάει να κάνει έναν κύκλο και επιστρέφει, έχοντας πάρει μαζί του και την κάρτα. Αφού πέρασαν μερικά λεπτά και δεν επέστρεφε άρχισα να καταλαβαίνω πως έχω πέσει θύμα απάτης. Ακύρωσα την κάρτα, όμως η τράπεζα με ενημέρωσε πως είχε ήδη γίνει ανάληψη 600 ευρώ, πιθανόν από ΑΤΜ της Κυψέλης. Επισημαίνω ότι ακριβώς πίσω από το όχημα του δράστη ακολουθούσε άλλο που κόρναρε συνεχώς με πρόφαση ότι θέλει να περάσει. Είμαι σίγουρος ότι ήταν συνεργός του…»

Δεν προφυλακίζονται οι απατεώνες

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι Αρχές έχουν εξαρθρώσει 40-60 τέτοιες συμμορίες, ενώ μόνο στην Αττική έχουν υπάρξει περίπου 30 ίδια συμβάντα, όμως αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι το γεγονός πως οι δράστες δεν προφυλακίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας 37χρονος που μέσω της συγκεκριμένης απάτης είχε πάνω από 40 θύματα και λεία που ξεπερνούσε τα 60.000 ευρώ, έχοντας παράλληλα συλληφθεί 19 φορές, όμως συνεχίζει κανονικά τη δράση του μην έχοντας προφυλακιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ατιμωρησία των δραστών έχει οδηγήσει στην εισήγηση – από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου – προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου οι απάτες αυτές να οδηγούν σε προφυλάκιση των κατηγορουμένων ή οι εφέσεις τους στο δικαστήριο να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ