Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μωβ Μέδουσες: Πότε θα καθαρίσουν οι ελληνικές παραλίες – Πού βρίσκονται αυτήν την εβδομάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Μωβ Μέδουσες εξακολουθούν να περιφέρονται στον Αργοσαρωνικό και τις ακτές της Αττικής, στις Κυκλάδες, αλλά και τα νησιά του Ιονίου.

Με δεδομένο ότι οι μέδουσες είναι παθητικά όντα, δηλαδή δεν μετακινούνται με κάποιου είδους αυτόνομη βούληση, αναζητώντας πχ τροφή, καλύτερες συνθήκες θαλάσσιου περιβάλλοντος προς αναπαραγωγή κ.λπ, ο παράγοντας του ανέμου είναι καθοριστικός για την ενίσχυση ή αποκλιμάκωση που εμφανίζει η συγκέντρωση πληθυσμού, εν προκειμένω των μωβ μεδουσών.

Πότε θα απαλλαχτούμε από τις Μωβ Μέδουσες

Οι ειδικοί επιστήμονες, τονίζουν ότι το κοινό δεν θα πρέπει να παρασύρεται από μια παροδική ύφεση. Οι μωβ μέδουσες ακολουθούν έναν κύκλο παραμονής ανά γεωγραφική περιοχή τριετούς, περίπου, διάρκειας.

Αν, λοιπόν, ισχύει αυτό ως κανόνας, τότε η πλήρης απαλλαγή των ελληνικών παραλιών από τις μωβ μέδουσες αναμένεται τον ερχόμενο χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά στις μωβ μέδουσες ανά την ελληνική επικράτεια συνίσταται σε μια γενική αραίωση του πληθυσμού τους. Μετά από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι βοριάδες απομάκρυναν τις μωβ μέδουσες από τις περισσότερες παραλίες του Αργοσαρωνικού, ωθώντας τες προς τις Κυκλάδες. Αντιστοίχως, παρόμοια μετακίνηση υπήρξε στην Κέρκυρα.

Ακολούθως, ως το τέλος του Ιουλίου, οι θάλασσες «καθάρισαν» ακόμη περισσότερο, σε βαθμό που να θεωρείται ότι το πρόβλημα εξαφανίστηκε τελείως. Το συμπέρασμα αυτό, όμως, ήταν μάλλον βεβιασμένο και αντανακλούσε τον σχετικό ευσεβή πόθο -ασχέτως εάν από αρκετά ΜΜΕ καλλιεργήθηκε η εικόνα της βεβαιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ο περιορισμός των μωβ μεδουσών είναι υπαρκτός και καταγράφεται από τους επιστήμονες με την επιφύλαξη της περαιτέρω συστηματικής παρατήρησης. Πολύ πιο έγκυρη βάση για την πρόγνωση θεωρείται η εικόνα των θαλασσών το φθινόπωρο. Εάν τον Οκτώβριο οι μωβ μέδουσες θα έχουν εξαφανιστεί, τότε θα μπορεί να θεμελιωθεί η πρόβλεψη ότι το καλοκαίρι του 2023 οι παραλίες της Ελλάδας θα είναι πλήρως απαλλαγμένες και ασφαλείς.

Πού θα δούμε Μωβ Μέδουσες αυτήν την εβδομάδα

Σύμφωνα με το JellyReport, το οποίο εκδίδεται κάθε Κυριακή από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, με βάση τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist, παρατηρείται μια αυξημένη καταγραφή των μωβ μεδουσών σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, παρ’ όλα αυτά φαίνεται διακριτά η φθίνουσα κατάσταση της.

Όπως φαίνεται από τον χάρτη παρακάτω, αναμένεται να δούμε μωβ μέδουσες κυρίως στον Αργοσαρωνικό, αλλά και στο Ιόνιο, σε περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου και στα νησιά του Αιγαίου.

Με βάση τους ανέμους για αυτή την εβδομάδα, θα υπάρξει μια διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη. ​Πάντα, όμως, εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το που θα μετακινηθούν οι μέδουσες.

medouses1.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ