Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες – Ακυρώθηκαν οι παρελάσεις σε Ανατ. Μακεδονία – Θράκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακυρώθηκαν όλες οι παρελάσεις  για την 28η Οκτωβρίου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  λόγω του επιβαρυμένου ιικού φορτίου και ενώ η προσοχή είναι στραμμένη τα βλέμματα στην Βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, όπου από χθες εξελίσσονται με μαζική συμμετοχή πιστών, οι εκδηλώσεις εορτασμού για τον πολιούχο της πόλης Άγιο Δημήτριο.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας οι επετειακές εκδηλώσεις του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Ειδικοί και κυβερνητικοί παράγοντες συνιστούν την εκδήλωση της προσωπικής ευθύνης των πολιτών αλλά και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας όπως οι μάσκες στους χώρους  αυξημένου συγχρωτισμού

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ σύμφωνα με τις οποίες βρισκόμαστε κυριολεκτικά μια “ανάσα” από τις 4.000 κρούσματα επέτεινε την ανησυχία καθώς η χώρα εισέρχεται σε ένα δύσκολο Χειμώνα.

Η τελευταία και δύσκολη επιδημιολογικά, λόγω των παρελάσεων, εβδομάδα του Οκτωβρίου ξεκίνησε με μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων της COVID-19  και με νέο υψηλό αριθμός θανάτων ασθενών. Εχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.937 νέα κρούσματα –τα περισσότερα σε μία ημέρα που έχουν καταγραφεί από τα μέσα Αυγούστου– σε σύνολο 76.793 εργαστηριακών ελέγχων, δηλαδή ποσοστό θετικότητας 5,1%. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, που επίσης αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό απωλειών σε αυτή τη φάση της επιδημίας. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 354 ασθενείς. Από τα νέα κρούσματα, 710 εντοπίστηκαν στην Αττική, 623 στη Θεσσαλονίκη, 273 στη Λάρισα, ενώ τριψήφιος αριθμός διαγνώσεων καταγράφηκε και σε Μαγνησία (180), Ημαθία (164), Πιερία (133), Εβρο (118), Αχαΐα (115) και Σέρρες (105).

Το κρίσιμο «στοίχημα» είναι λοιπόν να μην υπάρξουν εικόνες χαλαρότητας τόσο κατά τους σημερινούς εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου όσο και κατά τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Ήδη ανακοινώθηκε πως δεν θα γίνουν παρελάσεις στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί  η αυριανή μαθητική παρέλαση (λόγω εθνικού πένθους για τον Θάνατο της Φώφης Γεννηματα ).

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς διαπιστώνεται οριακή βελτίωση που φαίνεται πως υπερβαίνει πια τους 8.500 νέους εμβολιασμούς ημερησίως. Συνολικά 6.6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση, ενώ στόχος είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 500.000.

Στη Βόρεια Ελλάδα σε πολλούς νόμους καταγράφεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και κατ´ επέκταση αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Μεταξύ άλλων τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη (623), τη Λάρισα (273), τη Μαγνησία (180), την Ημαθία (164), την Πιερία (133) τον Έβρο (118),  και τις Σέρρες (105).

“Αναμενόμενα για μας τα αυξημένα κρούσματα, αφού οι εμβολιασμοί δεν έφτασαν σε ποσοστό τουλάχιστον 80%”, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός ότι σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά είναι κάτω από το 50%.

Τόνισε ότι ειδικά σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη οι πολίτες πρέπει να προσέξουν πολύ κατά τη διάρκεια των εορτασμών, γιατί η μεγάλη κινητικότητα φέρνει κρούσματα και απηύθυνε το ίδιο μήνυμα και στους εμβολιασμένους.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ