Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Άγρια επίθεση στην Ουκρανία – Επιτέθηκαν σε λεωφορείο με άτομα που επέστρεφαν από την Κίνα [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Άγριες συμπλοκές ξέσπασαν, την Πέμπτη, μεταξύ οργισμένων κατοίκων που φοβούνται εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού και αστυνομικών σε πόλη της κεντρικής Ουκρανίας, όπου τέθηκαν σε καραντίνα άτομα που επαναπατρίστηκαν από την Κίνα.

Περίπου 45 Ουκρανοί και 27 αλλοδαποί έφυγαν από την Ουχάν της Κίνας – επίκεντρο της επιδημίας του φονικού κορωνοϊού – και μεταφέρθηκαν σε σανατόριο της πόλης Νόβι Σανζάρι, ανατολικά του Κιέβου προκειμένου να μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Και μολονότι δεν έχουν καταγραφεί ακόμη κρούσματα στη χώρα, κάτοικοι της πόλης φοβούμενοι μια πιθανή εξάπλωση του ιού επιτέθηκαν με πέτρες στη φάλαγγα των λεωφορείων που μετέφερε τα άτομα από την Κίνα.

 

Σε καραντίνα η Ουκρανή υπουργός Υγείας σε ένδειξη αλληλεγγύης

Η Ουκρανή υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, σήμερα, ότι θα μπει σε καραντίνα μαζί με τους 72 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από την κινεζική πόλη Ουχάν, το κέντρο του νέου κορωνοϊού Covid-19, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς αυτούς, μετά τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν χθες, Πέμπτη, κάτοικοι που διαμαρτύρονταν για τη νοσηλεία των ανθρώπων αυτών σε ίδρυμα της περιοχής τους.

“Πήρα την απόφαση να τεθώ υπό παρακολούθηση μαζί με τους ανθρώπους αυτούς. Θα περάσω τις 14 προσεχείς ημέρες μαζί τους, στο ίδιο κτίριο και υπό τις ίδιες συνθήκες. Ελπίζω ότι η παρουσία μου θα ηρεμήσει αυτούς στο Νόβι Σαντζάρι και στην υπόλοιπη χώρα”, γράφει η υπουργός Ζοριάνα Σκαλέτσκα σε μήνυμα που ανήρτησε στο Facebook κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Η υπουργός προσθέτει ότι συγκλονίστηκε από “τον πανικό και την απόρριψη, την αρνητικότητα και τις επιθέσεις” προς τους ανθρώπους αυτούς που θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες στο Νόβι Σαντζάρι.

Οι εκατοντάδες αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των ταραχών, που αναπτύχθηκαν εκεί χθες, κατάφεραν εν τέλει να απωθήσουν τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να απελευθερώσουν τον δρόμο που είχαν αποκλείσει οι διαμαρτυρόμενοι. Υπό αστυνομική προστασία, τα λεωφορεία που μετέφεραν τους 72 που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν, ορισμένα από τα οποία είχαν σπασμένα τζάμια, κατάφεραν στη διάρκεια της νύχτας να περάσουν την πύλη του νοσοκομείου.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αλέξιι Γκοντσαρούκ και ο υπουργός Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ μετέβησαν στην περιοχή για να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τους διαδηλωτές και καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια.

Σύμφωνα με υπεύθυνο της ουκρανικής αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ-Ουκρανία, 24 άνθρωποι συνελήφθησαν. Εννέα αστυνομικοί και ένας κάτοικος τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια, πρόσθεσε.

Κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου στα τέλη Απριλίου

Το πρώτο εμβόλιο για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 2.240 ανθρώπους στην Κίνα και διεθνώς θα αρχίσει να υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές περί τα τέλη του Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας Σου Νανπίνγκ. Ο Σου έκανε την αναγγελία αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξάλλου ο Τζου Τσι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι εταιρείες που έχουν ξαναρχίσει να λειτουργούν οφείλουν να εξασφαλίζουν σωστό εξαερισμό των χώρων εργασίας και να φροντίζουν να υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ