Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Κλείνει” το Πάνειο Όρος σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, από σήμερα τα ξημερώματα, έχουν κλείσει το Πάνειο όρος, υλοποιώντας τις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, καθώς και την απόφαση της Διαδημοτικής Επιτροπής η οποία συνεδρίασε χτες το βράδυ.

Στόχος της κινητοποίησης είναι η αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε ένα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή δάσος, σε έναν ζωογόνο πνεύμονα για την Αττική.

Όπως αναφέρεται, οι δύο δημοτικές αρχές “δεν αντιτίθενται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά στη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών, στην καταστροφή του μοναδικού διασωθέντα πνεύμονα σε ολόκληρη σχεδόν την Αττική, υπέρ ενός σχεδιασμού θολού, σχεδόν ατεκμηρίωτου, που αναπτύσσεται ερήμην του στρατηγικού σχεδιασμού των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των αναγκών της, ερήμην των αναγκών των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής.”

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς και ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου προέβησαν σε κοινές δηλώσεις: ” Oι ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών μας Συμβουλίων για την αποτροπή του εγχειρήματος αποτυπώνει τη θέση μας σε μια περιβαλλοντική απειλή και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τη φυσική ακεραιότητα του βουνού. Γνωρίζουμε ότι για να δημιουργηθεί ένα σύστημα ανεμογεννητριών απαιτούνται αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων, πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις.

Απαιτείται δηλαδή η απαλλοτρίωση ενός μεγάλου τμήματος του ορεινού μας όγκου, που συνεπάγεται μια μη αναστρέψιμη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, που συνεπάγεται μια μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του δάσους με αποψίλωση , με καταστροφή γεωλογικών δομών και βλάστησης, με φαινόμενα διάβρωσης, με αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς και με ηχητική ρύπανση. Το Πάνειο όρος για τους Δήμους μας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για ήπια ανάπτυξη με μονοπάτια περιπατητικά και διαδρομές αναψυχής, καθώς και για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών του τουρισμού που εδραιώνονται παγκοσμίως”

Οι δύο δήμαρχοι απευθύνουν ευρύ κάλεσμα ενεργοποίησης σε όλους τους δημότες αλλά και σε όλους τους πολίτες της Αττικής, προκειμένου να συμβάλουν στην περιφρούρηση του φυσικού πλούτου του Πάνειου όρους. Ήδη ομάδες περιφρούρησης σε 24ωρη βάση αποκλείουν κάθε πρόσβαση στον εργολάβο και ενημερώνουν για την όποια εξέλιξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ