Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κιβωτός του Κόσμου: Σε λίγες ώρες η ανακοίνωση του νέου Δ.Σ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε λίγες ώρες αναμένεται η ανακοίνωση του νέου Δ.Σ. της Κιβωτού του Κόσμου, μετά την απομάκρυνση του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega» σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει βρει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου και τόνισε ότι θα είναι πρόσωπα κύρους. Παράλληλα σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, πιθανόν το μεσημέρι.

«Την δουλεύαμε όλο το βράδυ, ξέρουμε τα ονόματα, μας λείπει κάτι για να την κλείσουμε» είπε η υφυπουργός Εργασίας εξηγώντας ότι «πρέπει να μπει μια διοίκηση που να γνωρίζει και να έχει την τεχνογνωσία για την παιδική προστασία».

Σκιαγραφόντας τα πρόσωπα που θα είναι στη νέα διοικήση της Κιβωτού του Κόσμου η κυρία Μιχαηλίδου είπε ότι «είναι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην παιδική προστασία σε παιδιά σε κλειστές δομές είτε σε ανοιχτές δομές, που είναι ειδικοί παιδικής προστασίας και γνωρίζουν πώς να τρέχουν μπροστά τέτοιες δομές».

Η υφυπουργός τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα εάν στην Κιβωτό υπάρχει κύκλωμα υιοθεσιών και κατά πόσο ή εάν έχουν γίνει οικονομικές ατασθαλίες.

Επιπλέον η υφυπουργός έκανε την πρόβλεψη ότι τα στόματα «άνοιξαν» μετά την υπόθεση της Κιβωτού και είναι πιθανόν να έρθουν στην επιφάνεια καταγγελίες και για άλλες δομές.

 

 

Έλεγχος στα οικονομικά 

Το επόμενο κεφάλαιο για τη νέα διοίκηση, παράλληλα, θα είναι να τρέξει ένας έλεγχος στα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου, τα οποία διαχειριζόταν εν κρυπτώ και παραβύστω ο κλειστός διοικητικός κύκλος του πατρός Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και ορισμένων πολύ στενών συνεργατών τους. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ισολογισμοί χρήσεων υπάρχουν και έλεγχοι από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές είχαν γίνει, όχι όμως και από τις κρατικές αρχές, οι οποίες διατείνονται ότι δεν είχαν ελεγκτική αρμοδιότητα, πέραν των φορολογικών ελέγχων.

Πράγματι, βάσει του νόμου του 1995, την επί της ουσίας ελεγκτική αρμοδιότητα για την ουσία των δραστηριοτήτων της δομής έφεραν η Νομαρχία και στη συνέχεια η Περιφέρεια. Με βάση τον νόμο, έπρεπε να γίνεται τουλάχιστον ένας έλεγχος ένα εξάμηνο, χωρίς να περιορίζεται το δικαίωμα για περισσότερους ελέγχους σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, κανείς έλεγχος ως τώρα δεν χτύπησε ουσιαστικό καμπανάκι για την Κιβωτό του Κόσμου, κάτι που μπορεί να οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι δεν ήταν τόσο εντατικοί με βάση και το καλό όνομα της ΜΚΟ ή ότι ο πατέρας Αντώνιος φρόντιζε να βγαίνει προς τα έξω η καλύτερη δυνατή εικόνα.

Από εδώ και πέρα, πάντως, αν διαταχθεί οικονομικός έλεγχος από τη νέα διοίκηση που θα αναλάβει εντός των επόμενων ημερών, η μπάλα θα περάσει στην ΑΑΔΕ και στην Αρχή Διαφάνειας.

 

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ