Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Καρφιά» Ερντογάν στις ΗΠΑ: «Στην Ελλάδα δίνουν μαχητικά και στην Τουρκία επιβάλλουν κυρώσεις»

Δημοσιεύθηκε

στις

Για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «ασχολείται» με την Ελλάδα, ενώ «τα έχει βάλει» και με τις ΗΠΑ, για την υποστήριξη στη χώρα μας.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαμαρτύρεται ότι οι ΗΠΑ δίνουν μαχητικά στην Ελλάδα, ιδρύουν βάσεις, αλλά στην Τουρκία επιβάλλουν κυρώσεις, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, επανέφερε και το ζήτημα εξοπλισμού της Άγκυρας από άλλες πηγές εάν οι ΗΠΑ δεν παραχωρήσουν τα F-16 στην Τουρκία, εννοώντας την προμήθεια μαχητικών από χώρες όπως η Γαλλία ή η Ρωσία.

«Μεταξύ δυο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλονται κυρώσεις στην Τουρκία για τα F-16. Ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε την επίλυση του ζητήματος», δήλωσε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, o Tαγίπ Ερντογάν.

«Tι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις ΗΠΑ για τα F-16; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη; Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες. Τότε, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Αλλιώς, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική».

Σχετικά με τη συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «κανένας δεν θα μου πει ποιον θα συναντώ».

«Δεν ανήκουμε ούτε μόνο στη Δύση ούτε μόνο στην Ανατολή . Ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας γεωγραφικά ανήκει στα ανατολικά. Αναπόφευκτα, μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση να μπούμε σε διαφορετικές αναζητήσεις», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τέλος, εκτόξευσε πυρά κατά της Ε.Ε και τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα είναι υπόλογός της: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας κρατήσει για 52 χρόνια, δεν θα μας αφήσει να ενταχθούμε και μετά, θα πει “Γιατί συναντηθήκατε με αυτόν , γιατί είδατε τον άλλον ;”.

Τα λέμε αργότερα. Θα συναντιέμαι και όταν κάνουμε αυτές τις συναντήσεις δεν θα είμαστε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το σημείο. Θα συναντηθώ και με τον κ. Πούτιν και με τον κ. Σί και με τον κ. Μόντι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ