Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Καμία άλλη δολοφονημένη»: Δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις φωνές τους ένωσαν την Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος φεμινιστικές οργανώσεις, φορείς, συλλογικότητες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Με κεντρικό σύνθημα «καμία άλλη δολοφονημένη» οι συγκεντρωμένοι γυναίκες και άνδρες, μέσω της οδού Σταδίου κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα και συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή, υπό το βλέμα των ΜΑΤ που είχαν περικλείσει την πορεία.

Κάλεσμα συμμετοχής απεύθυνε και η ΑΔΕΔΥ, ενώ στην πλατεία Κλαυθμώνος, πριν ξεκινήσει η πορεία, πραγματοποιήθηκε και σχετικό δρώμενο.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απεύθυνε και το Κέντρο Διοτίμα διεκδικώντας: το δικαίωμα σε μια αξιοβίωτη ζωή με σεβασμό στην αξιοπρέπεια, στην αυτονομία, στον αυτοπροσδιορισμό και στην ελευθερία μας να αποφασίζουμε εμείς για τις εαυτές μας παντού: στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, στον πολιτικό στίβο, στον συνδικαλισμό, στην τέχνη, στις προσωπικές σχέσεις.

Τα αιτήματα

  • Νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας εφόσον ο ισχύων Ποινικός Κώδικας δεν καλύπτει την έμφυλη και κοινωνική διάσταση του φαινομένου, τις διακρίσεις, την ανισότητα και την ανισορροπία δύναμης που αποτελούν δομικά στοιχεία των γυναικοκτονιών.
  • Πρόληψη και προστασία από την έμφυλη κακοποίηση και βία εκ μέρους της πολιτείας όλων των γυναικών και θηλυκοτήτων, ιδιαιτέρως των πιο ευάλωτων, χωρίς διακρίσεις.
  • Διασφάλιση ότι οι αρμόδιες κρατικές αρχές (αστυνομία, δικαστικές αρχές, ιατρικοδικαστικό προσωπικό, στελέχη προνοιακών και κοινωνικών δομών, κ.λπ.) θα εφαρμόζουν τους ισχύοντες νόμους, θα σέβονται και θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ατόμων που είναι επιζώσες/επιζώντες έμφυλης βίας.
  • Ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των γυναικών/θηλυκοτήτων στις υποστηρικτικές δομές (γραμμή ΣΟΣ, συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας), με ειδικά μέτρα για τα άτομα με προσφυγικό/μεταναστευτικό προφίλ και διασφάλιση της βιωσιμότητας του Δικτύου Δομών της ΓΓΙΦ με επαρκείς και σταθερούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
  • Επέκταση και ενίσχυση του Δικτύου Δομών προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες και η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης, νομικής εκπροσώπησης και κυρίως για καταλύματα φιλοξενίας των επιζωσών
  • Θεσμοθέτηση και ένταξη συμπεριληπτικής σεξουαλικής αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
  • Απόσυρση των νόμων που σχετικοποιούν, υπονομεύουν ή θέτουν σε διακινδύνευση τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών ή τις εγκλωβίζουν σε στερεοτυπικούς πατριαρχικούς και ανισότιμους ρόλους (π.χ. του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, του νόμου που καθιστά το ΣΕΠΕ ανεξάρτητη αρχή και δεν διασφαλίζει στην πράξη τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης, των άρθρων του ΠΚ που βάλλουν κατά της προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας που επιλέγουν την δικαστική οδό, κ.λπ.).
  • Ενίσχυση των φεμινιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν επιζώσες έμφυλης βίας με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο ολοκληρωμένη πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ