Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ισλανδία: Φόβος για έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjal

Δημοσιεύθηκε

στις

Μερικές μέρες, ή και ώρες εκτιμούν οι επιστήμονες ότι μετρά το ηφαίστειο Fagradalsfjall στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας πριν εκραγεί.

Το μάγμα συσσωρεύεται με ταχείς ρυθμούς σε βάθος 5 χιλιομέτρων κάτω από το έδαφος της νοτιοδυτικής πλευράς της χώρας, όπου οι περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι της πόλης Grindavik εγκατέλειψαν τις εστίες τους διαφεύγοντας από ένα τοπίο που θυμίζει εικόνες Αποκάλυψης.

Η χθεσινή νύχτα ήταν λιγότερο ταραγμένη για την περιοχή, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς στη διάρκειά της καταγράφηκαν «μόνο» 880 σεισμοί κάτω από το μέγεθος των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημαντικά λιγότεροι από τις περίπου 2.000 δονήσεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο ημέρες. Οι εικόνες από την περιοχή είναι αποκαρδιωτικές: Το έδαφος έχει χωριστεί στα δύο, οι δρόμοι έχουν καταστραφεί, αλλά τα χειρότερα, λένε οι επιστήμονες, ίσως να μην έχουν έρθει ακόμα. Εάν το ηφαίστειο εκραγεί, η πόλη Grindavik πιθανότατα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας μετρώντας το μέγεθος της υπόγειας διείσδυσης μάγματος και του ρυθμού με τον οποίο κινείται, ανακοίνωσε ότι υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» έκρηξης από το ηφαίστειο το οποίο ήταν ανενεργό για 800 χρόνια, πριν από το 2021 που έδωσε πρώτη φορά δραστηριότητα.

 

πηγή: Protothema.gr

photo: twitter

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ