Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Η Covid «θερίζει» κορυφαίους επιστήμονες στην Κίνα μετά την άρση των περιορισμών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Κινεζική Ακαδημία Μηχανικών ανέφερε ότι 20 μέλη της πέθαναν σε λιγότερο από ένα μήνα, όταν το μέσο ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας είναι 16 άτομα.

Περισσότεροι Κινέζοι ηγέτες της επιστήμης και της μηχανικής έχουν πεθάνει σε λιγότερο από ένα μήνα από ό,τι πεθαίνουν συνήθως σε ένα χρόνο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς για την Covid, αναφέρει ο κορυφαίος επιστημονικός οργανισμός.

Η Κινεζική Ακαδημία Μηχανικής ανέφερε στον ιστότοπό της ότι τα μέλη της πεθαίνουν με πρωτοφανή ρυθμό, αναφέροντας συγκεκριμένα πως 20 μέλη πέθαναν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 4 Ιανουαρίου. Είναι ένας μεγάλος αριθμός αν συγκριθεί με τον μέσο όρο των 16 θανάτων ετησίως μεταξύ 2017 και 2021 και των 13 θανάτων το 2021.

Ο Ζενγκ Γκουάνγκ, πρώην επικεφαλής επιστήμονας στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, εκτιμά ότι περισσότερο από το 80% του πληθυσμού στο Πεκίνο έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Στην πρωτεύουσα ζουν οι περισσότεροι ηλικιωμένοι επιστήμονες και μηχανικοί.

Η ακαδημία, ο πιο διάσημος επιστημονικός φορέας της Κίνας αριθμεί περισσότερα από 900 μέλη που έχουν συμμετάσχει στη σύλληψη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή σχεδόν όλων των μεγάλων έργων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Three Gorges, που είναι το Κινεζικό υδροηλεκτρικό φράγμα «θαύμα», του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας και του διαστημικού σταθμού Tiangong.

Παρότι τα μέλη της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών έχουν συνήθως προνομιακή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, δυστυχώς τώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια για τη νοσηλεία τους

Μαρτυρία γιατρού

Ένας γιατρός που εργάζεται σε μεγάλο νοσοκομείο του Πεκίνου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε στην εφημερίδα South China Morning Post ότι όλα τα μέλη της ακαδημίας συνήθως λαμβάνουν προνομιακή θεραπεία ισοδύναμη με αυτή των υφυπουργών. Όμως τον τελευταίο καιρό, τα δωμάτια του νοσοκομείου έχουν ξεμείνει από κενές θέσεις και οι ασθενείς θα είναι τυχεροί αν βρουν θέση έστω και στον προθάλαμο. Η πανδημία έχει επίσης προκαλέσει εξάντληση των πόρων στο δημόσιο σύστημα υγείας, οδηγώντας σε καθυστέρηση στη θεραπεία άλλων ασθενειών, είπε ο γιατρός.

Ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο συνολικός αντίκτυπος της πανδημίας στον κλάδο της επιστήμης και της τεχνολογίας της Κίνας.

Τα στοιχεία θανάτων

Σύμφωνα με στοιχεία της ακαδημίας, το νεότερο μέλος της που απεβίωσε ήταν ο 77χρονος Ti Tianchu, ένας φυσικός που ειδικευόταν στα ατομικά ρολόγια, ενώ ο μεγαλύτερος ήταν ο 102χρονος Zhang Jinzhe, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο τμήμα παιδοχειρουργικής της Κίνας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πεκίνου το 1950.

Ανάμεσα σε αυτούς που απεβίωσαν πρόσφατα ήταν ο Xu Mi, επικεφαλής μηχανικός του προγράμματος ταχέων πυρηνικών αντιδραστήρων της Κίνας, ο Zhao Zisen, ο οποίος ανέπτυξε την πρώτη οπτική ίνα της Κίνας, ο Zhang Guocheng, ιδρυτής μηχανικός της βιομηχανία σπάνιων γαιών της Κίνας και Zhao ο Yinjun, αποδέκτης του κορυφαίο εθνικού βραβείου επιστήμης και τεχνολογίας για τη συμβολή του στα όπλα λέιζερ της Κίνας.

Ωστόσο η Κινεζική Ακαδημία Μηχανικών δεν έδωσε την αιτία θανάτου για κανένα από τα αναφερόμενα μέλη…

Παρά τη χαλάρωση των περιορισμών κατά της COVID, ο επιδημιολογικός έλεγχος στην Κίνα παραμένει ένας από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο. Ωστόσο, η συχνότητα της νόσου έχει αυξηθεί δραματικά – τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου καταγράφηκαν στη χώρα έως και 37 εκατομμύρια μολύνσεις ημερησίως και μόνο τις πρώτες 20 ημέρες του Ιανουαρίου ο αριθμός τους μπορεί να έφτασε τα 248 εκατομμύρια. Οι αρχές λένε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά ο αυξανόμενος αριθμός σοβαρών κρουσμάτων στην Κίνα αποτελεί μείζονα ανησυχία για τον ΠΟΥ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ