Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Η Αίγυπτος χώρα – «κλειδί» για τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης επισκέπτεται από χθες την Αίγυπτο, χώρα – «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης. Ο κ. Καιρίδης πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών με σειρά ομολόγων του, εστιάζοντας στην ανάγκη καταπολέμησης της παράνομης και διευκόλυνσης της νόμιμης και λελογισμένης, με όρους και κανόνες, μετανάστευσης.

Ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε αρχικά με τον Υπουργό Εργασίας, κ. Hassan Shehata, με τον οποίο διερεύνησε τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει, από τον Νοέμβριο του 2022, με πρωτοβουλία του τότε ΑνΥΠΕΞ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα. Ήδη, έχει καταρτιστεί ο κατάλογος με τους πρώτους 2.400 υποψηφίους, οι μετακλήσεις των οποίων θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι του 2024. Με δεδομένο το εξαιρετικό επίπεδο συναντίληψης ανάμεσα στις δύο χώρες, οι δύο Υπουργοί εξέτασαν το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες της διαρκώς αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο κ. Καιρίδης έθεσε το μείζον πρόβλημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Στη σύσκεψη από αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχε ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για τα προξενικά θέματα, κ. Ismail Khairat, και ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα, κ. Khalid Emara, καθώς και στελέχη των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και των Αρχών Ασφαλείας.

Ο κ. Καιρίδης, αφού εξήρε τον ευρύτερα σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου και τη συμβολή της στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε την ανάγκη της περαιτέρω συνεργασίας για την από κοινού αποτροπή των παράνομων ροών από τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη εντατικοποίησης των επιστροφών των απορριφθέντων Αιγυπτίων αιτούντων άσυλο στη χώρα καταγωγής τους.

Τέλος, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με την Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Soha Gendi, με την οποία συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών στην επαγγελματική κατάρτιση των υποψηφίων προς μετάκληση εργατών και παροχής τεχνογνωσίας από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο διαδικασιών ασύλου.

«Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό είναι φυσική και αυτονόητη. Θεμέλιο αυτής, είναι η από κοινού καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η ενθάρρυνση της νόμιμης εργασιακής κινητικότητας.

 

Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει πως η Αίγυπτος φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 9 εκατομμύρια μετανάστες και συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και τη διαχείριση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε την ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη της Αιγύπτου, που κατέληξε στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Αιγύπτου, κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των ομολόγων του, στο Κάιρο στις 21 Μαρτίου. Τώρα είναι η ώρα να υλοποιηθεί το σύνολο των προβλέψεων της προς το συμφέρον τόσο της Αιγύπτου όσο και των ευρωπαϊκών χωρών».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ