Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΗΠΑ: Καταρρίφθηκε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, η πρώτη δήλωση του Μπάιντεν

Δημοσιεύθηκε

στις

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καταρρίφθηκε, ανέφερε πρώτος ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters. Τι δήλωσε το Πεντάγωνα και ο Μπάιντεν

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καταρρίφθηκε, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, αφού χτυπήθηκε, το μπαλόνι άρχισε να πέφτει.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να σταματήσουν οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις αεροσκαφών σε τρία αεροδρόμια, «για να στηρίξουμε το υπουργείο Άμυνας σε μια προσπάθεια εθνικής ασφάλειας».

Πρόκειται για τα αεροδρόμια του Γουίλμινγκτον στη Βόρεια Καρολίνα, του Μιρτλ Μπιτς και του Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα. Λίγο αργότερα, ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters ανέφερε πως το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καταρρίφθηκε. Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, αφού χτυπήθηκε, το μπαλόνι άρχισε να πέφτει.

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε αποφασίσει να προχωρήσει στο σχέδιό της να καταρρίψει το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι το οποίο πετά σήμερα πάνω από τη Νότια Καρολίνα.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, μετέδωσαν ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να το καταρρίψει στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «θα ασχοληθούν» με το μπαλόνι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα δώσει εντολή για την κατάρριψή του, περιορίστηκε σε ένα «θετικό» νεύμα, υψώνοντας τον αντίχειρά του.

 

 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι έκλεισε τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και απαγόρευσε όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε μια έκταση 100 τετραγωνικών μιλίων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας. Σε ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της η FAA προειδοποιεί ότι ο στρατός μπορεί να κάνει χρήση φονικής βίας στην περίπτωση που αεροπλάνα παραβιάσουν αυτές τις απαγορεύσεις και δεν συμμορφωθούν με την εντολή να φύγουν.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ερμηνεύοντας αυτήν την ανακοίνωση, εικάζουν ότι επίκειται μια επιχείρηση για την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού. Ωστόσο το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση της FAA, λέγοντας μόνο ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την πορεία του μπαλονιού.

 

 

Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι καταρρίφθηκε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοίνωση ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε το μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, απαντώντας στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Μπάιντεν για κινεζικό μπαλόνι: «Διέταξα την κατάρριψή του το συντομότερο δυνατό»

Στην πρώτη δήλωσή του μετά την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλκονιού προέβη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.Όπως είπε είχε δώσει εντολή να καταρριφθεί το μπαλόνι «το συντομότερο δυνατό».

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η αποστολή για την κατάρριψη του φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στα ανοιχτά της Ανατολικής Ακτής το Σάββατο ήταν επιτυχής και ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να χτυπήσει το αεροσκάφος από τον ουρανό μόλις καταστεί ασφαλές.

Όπως είπε είχε δώσει εντολή να καταρριφθεί το μπαλόνι «το συντομότερο δυνατό».

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η αποστολή για την κατάρριψη του φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στα ανοιχτά της Ανατολικής Ακτής το Σάββατο ήταν επιτυχής και ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να χτυπήσει το αεροσκάφος από τον ουρανό μόλις καταστεί ασφαλές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ