Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ζωή Ράπτη : Στο πλευρό των αγροτών, οικοδομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη το θέμα των αγροτών και των αιτημάτων τους, καθώς καταγράφονται κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να μην ακούσει και να μην στηρίξει τους αγρότες μας, που αποτελούν την καρδιά του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, και, φυσικά, μια σημαντική πηγή εσόδων για την οικονομία μας.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη παρουσία του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, κατά την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση εκταμίευσε, μέσω του ΕΛΓΑ, ένα δισεκατομμύριο ευρώ για αποζημιώσεις στους αγρότες, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά.

Γι’ αυτό, χρέος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις πάντα μέσα από διαδικασία του διαλόγου και της διαβούλευσης, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση και απόλυτη διαφάνεια ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις.

Αναγνωρίζοντας τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία των αγροτών μας, η Κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα ανακούφισης, όπως:

  • Νέα φορολογική κλίμακα για φυσικά πρόσωπα και κατ’ επάγγελμα αγρότες, για πρώτη φορά από το 2021, με συντελεστές από 9%, αντί 22%.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, επαναφέροντας τις ασφαλιστικές εισφορές σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδέοντας τες από το εισόδημα.
  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου, για 2022, 2023 και 2024. Έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. ευρώ σε 290.000 αγρότες.
  • Κατάργηση φορολόγησης ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα.
  • Μείωση ΦΠΑ από 24% σε 13% για αγορά αγροτικών μηχανημάτων
  • 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ
  • Ρύθμιση για το ηλεκτρικό ρεύμα: δύο χρόνια πλήρης αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος, και μετά  πενταετής ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να συνεχίσει το διάλογο και τη διαβούλευση με τους αγρότες, προκειμένου να σφυρηλατήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, καθώς αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Και παρόλο που η πολιτική αποτελεί στην πράξη μια δύσκολη και άχαρη δουλειά κατανομής περιορισμένων πόρων σε ατελείωτες ανάγκες, η Κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να διαχειριστεί δίκαια τα αιτήματα όλων των κοινωνικών ομάδων.

Παραμένει σταθερή στο μεταρρυθμιστικό της έργο. Με μεταρρυθμίσεις για τα ζητήματα φορολογικής δικαιοσύνης, τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη Δικαιοσύνη, την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνθέτουν ένα παζλ μεγάλων αλλαγών, οι οποίες θα κρατήσουν τη χώρα μας σταθερά σε τροχιά γρήγορης σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την δεκαετία της κρίσης, ώστε να ανοίξει ένα νέο παράθυρο αισιοδοξίας για όλους τους συμπολίτες μας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ