Ειδήσεις
Ευρωπαϊκή επιχορήγηση 3.000.000€ εξασφάλισε ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης για ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης
Τρεις Δήμοι από την Ελλάδα (Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αθηναίων και Κοζάνης) και άλλοι 19 δήμοι από την υπόλοιπη Ευρώπη επιχορηγήθηκαν το 2024 με 98 εκατ. €, στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Αστικής Πρωτοβουλίας (EUI-AI European Urban Initiative) για Καινοτόμες Δράσεις (Innovative Actions Call 2).
Η πρόταση που υποβλήθηκε με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Οργανισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΝΕΛΙΞΙΣ», ως συνέχεια της έρευνας-μελέτης για την μετεξέλιξη του σε «Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού» και με την συνεργασία του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εγκρίθηκε έπειτα από έντονο ανταγωνισμό μεταξύ 112 υποψηφιοτήτων από 12 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εγκεκριμένη Δράση του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης έχει τίτλο Πράσινες Πολιτιστικές Οάσεις (Green Cultural Oasis -GreCO) και συνίσταται σ’ ένα προληπτικό σχέδιο διαχείρισης προορισμού, που πρόκειται να αποτελέσει πρότυπο για αναδυόμενους αστικούς τουριστικούς προορισμούς που επιθυμούν να υιοθετήσουν βιώσιμες και ανθεκτικές λύσεις εξασφαλίζοντας αφενός την ευημερία των κατοίκων τους, αφετέρου την ικανοποίηση των επισκεπτών.
Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης αποτελεί ήδη πόλο έλξης και ανερχόμενο διεθνή τουριστικό προορισμό. Σύντομα, λόγω της ραγδαίας αύξησης πληθυσμού (κατοίκων και επισκεπτών) που θα επιφέρει η αστική ανάπλαση του Ελληνικού, η περιοχή θα αντιμετωπίσει ποικίλες προκλήσεις –υπερτουρισμού, διαπολιτισμικών σχέσεων και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, η δράση GreCO εισάγει μια καινοτόμο, συνεργατική και ψηφιακή λύση που θα σχεδιαστεί και θα προσαρμοστεί στις ανάγκες του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Με την εμπλοκή – συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών της τοπικής κοινωνίας, και με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, το έργο προτείνει σε κατοίκους και επισκέπτες εξατομικευμένες διαδρομές, προσαρμοσμένες στο πολιτισμικό υπόβαθρο της κάθε ομάδας κοινού και στις προσωπικές τους προτιμήσεις. Το εργαλείο που θα αναπτυχθεί, προσφέρει μοναδικές ολιστικές εμπειρίες, κατευθύνοντας τον χρήστη / περιηγητή προς λιγότερο εξερευνημένες περιοχές ενδιαφέροντος στην πόλη αλλά και πέριξ αυτής (π.χ. Υμηττός), καθιστώντας τον, ενεργό συμμέτοχο στη ζωή της πόλης και, ενθαρρύνοντάς τον να ασκεί υπεύθυνες συμπεριφορές.
Οι πληροφορίες που λαμβάνει ο χρήστης από το ψηφιακό εργαλείο βασίζονται σε δεδομένα που θα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο (καιρικά και ατμοσφαιρικά δεδομένα, κυκλοφοριακά, κλπ), καθώς και σε συστήματα προηγμένης αξιολόγησης στοιχείων από επιμέρους έρευνες (π.χ. μέτρηση διαπολιτισμικών σχέσεων).
Σύμπραξη με αναγνωρισμένους αυτοδιοικητικούς φορείς
Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης υλοποιεί το πρόγραμμα σε σύμπραξη με αναγνωρισμένους αυτοδιοικητικούς φορείς όπως, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης «Ελληνικό Ανέλιξις Α.Ε.» και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού – Σ.Π.Α.Υ., καθώς και με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείςόπως, το Ερευνητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τμήμα Σχεδιασμού και Ανάλυσης Μεταφορών και Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών & Γεωπληροφορικής), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και η Zelus IKE.
Παράλληλα, ο Δήμος καλείται να μεταφέρει την τεχνογνωσία που θα αποκτήσει σε άλλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (transfer partners), με προτεραιότητα, στις αδελφοποιημένες με το Δήμο μας πόλεις, για την βελτίωση των τοπικών πολιτικών και στρατηγικών, την ανάπτυξη σταθερών τοπικών συνεργασιών υποστηρίζοντας την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ όλων των εταίρων και αυξάνοντας την ικανότητά τους για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων (τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και διαδικασίας).
Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με όλους τους Εταίρους του προγράμματος παρουσία του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου. Στη αρχική του τοποθέτηση, ο δήμαρχος έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί το πρόγραμμα ώστε να αποβεί προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών. Ειδικότερα, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα πρέπει να απλοποιηθεί και να γίνει κτήμα των δημοτών και των επαγγελματιών της πόλης, εμπλέκοντας τους στην υλοποίησή του. Οι λύσεις που θα προταθούν θα πρέπει να είναι βιώσιμες και ανθεκτικές και να εξασφαλίζουν την ευημερία των κατοίκων και την ικανοποίηση των επισκεπτών της πόλης. Το Ελληνικό-Αργυρούπολη δεν είναι μόνο η Επένδυση του Ελληνικού, αλλά ολόκληρος ο Δήμος από την Παραλία μέχρι τον Υμηττό και, αυτή η αναπτυξιακή διάσταση θα πρέπει να προταχθεί μέσω του πρωτοπόρου και καινοτόμου αυτού προγράμματος, αναδεικνύοντας τις πράσινες διαδρομές που έχει ήδη σχεδιάσει ο Δήμος».
Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις, ενώ δόθηκε έμφαση στη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων. Η συνάντηση έκλεισε με την οργάνωση για την πρώτη συνάντηση όλων των υπευθύνων και των 22 προγραμμάτων στην Λιλ της Γαλλίας, η οποία και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης εκπροσώπησαν στην συνάντηση ο τεχνικός διευθυντής του Αναπτυξιακού Οργανισμού κ. Μιχάλης Παρούσης και ο project manager του προγράμματος, κ. Παύλος Ξένος.