Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επιτροπή για τα αδέσποτα ζώα από το Δήμο Κρωπίας

Δημοσιεύθηκε

στις


Επιτροπή για το σχεδιασμό της εφαρμογής προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα συγκροτεί ο Δήμος Κρωπίας.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συγκροτήσαμε μια επιτροπή για τα αδέσποτα ζώα από ειδικούς και στελέχη του Δήμου με εντολή του Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση, για να σχεδιάσουμε με καλύτερο και οργανωμένο τρόπο την εφαρμογή της σχετικής σύμβασης με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία. Σκοπός μας είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων με πράξεις που συμβάλλουν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας προστατεύοντας, τόσο τα ζώα όσο και τους κατοίκους. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι στις πόλεις μας, το Κορωπί, τo ακανθώδες αυτό ζήτημα των αδέσποτων δεν επιλύθηκε ποτέ.
Τα νομοθετικά πλαίσια δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ενώ οι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν δημοτικές δομές καταφυγίων με προσωπικό και κατάλληλους χώρους. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να εφαρμοστούν ουσιαστικές πολιτικές περιορισμού του αριθμού των αδέσποτων Όταν μάλιστα ως κράτος και ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούμε να στεγάσουμε έστω και προσωρινά τους απόρους μας, τους άστεγους ή τους πρόσφυγες που μεταναστεύουν είναι πρόδηλο ότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολο να επενδύουμε σε εγκαταστάσεις για τα αδέσποτα ζώα.
Όμως έχουμε υποχρέωση και καθήκον να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων και ιδιαίτερα της εγκατάλειψης των ζώων διότι η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα και στο φυσικό περιβάλλον καθορίζει και σε τι είδους κοινωνία θέλουμε να ζούμε. Θέλουμε να ζούμε σε μια πολιτισμένη και ευρωπαϊκή κοινωνία ή σε μια κοινωνία που επικρατεί το μίσος, η αδιαφορία και η επικράτηση αξιών που δεν συμβαδίζουν με την πρόοδο των κοινωνιών μας;
Η επιτροπή θα διευρυνθεί και θα αγκαλιάσει όλους τους κοινωνικούς- συλλογικούς φορείς και πολίτες που ενδιαφέρονται για τα ζώα με σκοπό να οργανώσουμε ημερίδες και δράσεις. Ζητάμε την στήριξη των πολιτών για να εφαρμόσουμε πολιτικές περιορισμού του αριθμού των αδέσποτων και σεβασμού των δικαιωμάτων των ζώων. Ήδη πήραμε κάποιες αποφάσεις ώστε να περιορισθούν άμεσα τα αδέσποτα σε δημόσιους-δημοτικούς χώρους όπως, σχολεία, παιδικές χαρές, πλατείες και Δημαρχείο, πάντα με σεβασμό προς τους πολίτες, το περιβάλλον και τα ζώα».

Ποιοι συμμετέχουν
Στη νεοσύστατη επιτροπή παρακολούθησης προγράμματος αδέσποτων ζώων στο Δημαρχείο Κρωπίας συμμετείχαν: ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ.Κωνσταντάρας Κωνσταντίνος, ο Κτηνίατρος κ.Βεργόπουλος Κωνσταντίνος, ο εκπαιδευτής σκύλων κ.Γέμελος Γιώργος, η κ.Εβγένα Στέλλα, μέλος της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας και ο κ.Χατζηπέτρος Γιώργος, γεωπόνος και υπεύθυνος δημοτικός υπάλληλος για τα αδέσποτα. Οι πρώτες αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν: 1) έγινε οριοθέτηση των περιοχών όπου ΔΕΝ θα επιστρέφονται αδέσποτα κι αυτές είναι: α) σχολεία, β) παιδικές χαρές, γ) πλατείες, δ) Δημαρχιακό Μέγαρο, 2) το πρόγραμμα να περιλαμβάνει στείρωση, επείγοντα περιστατικά (τραυματισμός, σοβαρή ασθένεια) και εμβολιασμό για λύσσα ώστε να καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, 3) η επιτροπή να οργανώσει ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το θέμα των αδέσποτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ