Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επιστήμονες κοντά στο φάρμακο για την καταπολέμηση των Long Covid συμπτωμάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι αντιικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει όσους δεν έχουν αναρρώσει πλήρως από τον Covid.

Σύμφωνα με το nbcnews, το Paxlovid – το μόνο φάρμακο που μπορούν να πάρουν οι άνθρωποι στο σπίτι για να θεραπεύσουν ένα ενεργό κρούσμα Covid – μελετάται τώρα ως πιθανή θεραπεία για όσους έχουν παραμείνει άρρωστοι μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνση.

«Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που υποφέρουν ακόμα», είπε η Δρ Λίντα Γκενγκ, η συνδιευθύντρια της κλινικής για το σύνδρομο μετά το οξύ Covid-19 του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. «Πρέπει να βρούμε αποτελεσματικές θεραπείες».

Η Geng και οι συνεργάτες της στο Stanford Medicine ξεκίνησαν την πρώτη κλινική δοκιμή για να ελέγξουν εάν το Paxlovid της Pfizer μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων συνεχιζόμενης κόπωσης, αδυναμίας ή ομίχλης του εγκεφάλου.

Το αντιικό έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην προστασία από σοβαρές ασθένειες εάν χρησιμοποιηθεί εντός πέντε ημερών από την ασθένεια. Αποτρέπει την αναπαραγωγή του ιού στο εσωτερικό του σώματος.

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί μια σειρά από παρατεταμένα ζητήματα που σχετίζονται με τη μακρά Covid.

Μία από τις κορυφαίες θεωρίες είναι ότι το σώμα μπορεί να φιλοξενεί προβληματικά κομμάτια υπολειπόμενου ιού.

«Υπάρχουν ενδείξεις που συσσωρεύονται», είπε ο Γκενγκ, επισημαίνοντας την έρευνα που ανίχνευσε τον ιό στο έντερο, καθώς και σε δείγματα κοπράνων και αίματος μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το Paxlovid μπορεί να είναι σε θέση να έχει μετρήσιμο αντίκτυπο σε αυτόν τον υπολειπόμενο ιό, αν αυτό είναι πράγματι που προκαλεί τη μακρά Covid.

Η μελέτη του Στάνφορντ στοχεύει να εγγράψει 200 ​​ενήλικες που είχαν μακρά συμπτώματα Covid για τουλάχιστον τρεις μήνες, χωρίς πρόσφατη διάγνωση της νόσου.

Οι μισοί από αυτούς θα λάβουν το πραγματικό φάρμακο, ενώ οι άλλοι θα λάβουν εικονικό φάρμακο. Ενώ το Paxlovid χορηγείται γενικά για πέντε ημέρες, αυτή η μελέτη θα ζητήσει από τους συμμετέχοντες να το λάβουν για 15. Αυτό έχει ως στόχο, εν μέρει, να αντιμετωπίσει την πιθανότητα ότι το φάρμακο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσει καλά.

Πολλοί ασθενείς που διαγνώστηκαν πρόσφατα με Covid ανέφεραν συμπτώματα ανάκαμψης μετά την τυπική πενθήμερη θεραπεία τους.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι τα άτομα που λαμβάνουν Paxlovid για Covid είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα. Μια μελέτη του Τμήματος Υποθέσεων Βετεράνων που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν το αντιικό αμέσως μετά τη διάγνωση του Covid είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες από ασθενείς που δεν έλαβαν το φάρμακο να έχουν συνεχή συμπτώματα τρεις μήνες αργότερα.

Τα ευρήματα της μελέτης VA μπορεί να μην ισχύουν για όλους. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 60 ετών ή είχαν άλλα προβλήματα υγείας που θα αύξαναν τον κίνδυνο για επιπλοκές.

Ο Δρ Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, ηγήθηκε της μελέτης. Ο κορυφαίος μακροχρόνιος ερευνητής του Covid είπε ότι ενώ είναι πρόθυμος να δει πώς κάνει ο Paxlovid στη μελέτη του Stanford, υποψιάζεται ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι χρήσιμο αφού κάποιος έχει ήδη υποφέρει για λίγο.

“Πραγματικά πιστεύουμε ότι με τη μακρά Covid, δεν πρέπει να περιμένετε μέχρι να έχετε ήδη όλα αυτά τα προβλήματα για να τα αντιμετωπίσετε. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ αργά”, είπε. «Θέλεις να το τσιμπήσεις στο μπουμπούκι».

Η ομάδα του Al-Aly σχεδιάζει επίσης να μελετήσει το αντιιικό φάρμακο της Merck Covid, το molnupiravir. Αυτό το φάρμακο εγκρίνεται για χρήση στις πρώτες ημέρες μιας λοίμωξης, αλλά μόνο σε ασθενείς που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να λάβουν το Paxlovid.

Η Αμερικανική Ακαδημία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης εκτιμά ότι 29 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν από καιρό Covid.

Μερικοί αναρρώνουν μετά από εβδομάδες ή μερικούς μήνες.

Άλλοι χειροτερεύουν, ειδικά αν μολυνθούν ξανά, είπε η Δρ Μόνικα Βερντούζκο-Γκουτιέρεθ, πρόεδρος του τμήματος ιατρικής αποκατάστασης στο Long School of Medicine στο UT Health San Antonio. Δεν ασχολείται ούτε με την έρευνα του Stanford ούτε με την έρευνα VA.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ