Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επίθεση των Χούθι με πυραύλους στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Cyclades

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο πλοίο που συνεχίζει κανονικά την πορεία του

Οι Χούθι της Υεμένης έβαλαν στο στόχαστρο δυο αμερικανικά αντιτορπιλικά, το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Cyclades στην Ερυθρά Θάλασσα και το MSC Orion στον Ινδικό Ωκεανό, ανακοίνωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος Γιαχία Σάρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι υεμενίτες αντάρτες, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», χαλαρής συμμαχίας προσκείμενης στο Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρχικά έβαζαν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ —πλέον θεωρούν επίσης στόχους πλοία συμμάχων του, ιδίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας—, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις τους ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές να αναστείλουν τα δρομολόγια στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου, κι αύξησαν τα κόστη των θαλάσσιων μεταφορών, αφού πλέον τα πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου.

 

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η επίθεση έγινε κάπου ανάμεσα στις 10 το πρωί και τις 17:20 το απόγευμα (ώρα Υεμένης) της Δευτέρας με στόχο το φορτηγό πλοίο Cyclades που έπλεε υπό σημαία Μάλτας.

Κατά την ίδια ανακοίνωση «οι αρχικές αναφορές κάνουν λόγο ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός και το πλοίο συνέχισε κανονικά την πορεία του».

Το ελληνοκτητο Cyclades, χωρητικότητας 60384 dwt, ναυπηγήθηκε το 2017.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ