Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επέκταση και αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δημοπράτηση του έργου της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου προχωρεί το Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή του, η επέκταση του κτηρίου, εμβαδού 2.000 τ.μ., αναπτύσσεται σε έκταση 8,5 στρεμμάτων που παραχώρησε στο ΥΠΠΟ ο Δήμος της Χίου. Το υφιστάμενο κτήριο – εμβαδού 2.500 τ.μ. – σχεδόν διπλασιάζεται και αποκτά νέους χώρους που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία του και αναβαθμίζουν την παροχή των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Το έργο έχει προϋπολογισμό 17.000.000 ευρώ από τις πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η αναβάθμιση των μουσειακών υποδομών της χώρας αποτελεί τα τελευταία χρόνια προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Αναπτύσσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα παρεμβάσεων και έργων ώστε τα δημόσια μουσεία μας να εναρμονιστούν με τα σύγχρονα διεθνή μουσειακά πρότυπα. Μετά από σχεδόν εξήντα χρόνια λειτουργίας, το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, και βραβευμένο με το πρώτο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού κτηριακό συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου – έργο της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη – αναβαθμίζεται δομικά, λειτουργικά και αισθητικά. Γίνεται προσβάσιμο σε ΑμεΑ και αναβαθμίζεται ενεργειακά. Με την προβλεπόμενη επέκταση, την οποία επίσης μελέτησε ο Δημήτρης Αντωνακάκης και η ομάδα του, το κτήριο διπλασιάζει τους εκθεσιακούς και αποθηκευτικούς του χώρους. Οι εγκαταστάσεις του εκσυγχρονίζονται με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας, ασφάλειας και προσβασιμότητας, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες αναβαθμίζονται και ακολουθούν διεθνή πρότυπα. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Δήμο Χίου και τον δήμαρχο Σταμάτη Κάρματζη για την παραχώρηση της όμορης έκτασης, καθώς και τον Δημήτρη Ανδριόπουλο για τη δωρεά της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών».

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του υπάρχοντος κτηριακού συγκροτήματος του Μουσείου στην αρχική του μορφή – καθώς έχει δεχθεί μεταγενέστερες επεμβάσεις – και στην ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του, στην επέκτασή του με την ανέγερση νέου κτηρίου, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ αλλά και στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού συγκροτήματος. Η επέκταση του Μουσείου χωροθετείται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου. Ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα το μετατρέψουν σε σύγχρονο κτήριο, εφάμιλλο των νέων σύγχρονων Μουσείων με τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και φιλικότητα προς το περιβάλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ