Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Διαγνωστικά κέντρα: Κλειστά και αυτή την εβδομάδα – Καταγγελίες για υπερσυνταγογράφηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τα Διαγνωστικά Κέντρα και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και αυτή την εβδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για το clawback και rebate.

Σε πανελλαδική τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 587 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα Διαγνωστικά Κέντρα αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (85%) τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στο μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback – rebate).

Οι γιατροί εναντιώνονται στην αποστραγγιστική πολιτική που -όπως λένε εφαρμόζεται από το 2012 και μέχρι σήμερα – από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και η οποία περικόπτει το 60% των εισοδημάτων τους οδηγώντας τις επιχειρήσεις τους σε μαρασμό και κλείσιμο.

Σε συνέχεια των τριήμερων κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη (08.05.2024) και ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, τα Διαγνωστικά Κέντρα και Πολυϊατρεία της Περιφέρειας αποφάσισαν να συνεχίσουν να κρατούν κλειστές τις πόρτες τους στο κοινό από σήμερα Δευτέρα 13 Μαΐου.

Τις κινητοποιήσεις καλύπτει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό των γιατρών απέναντι στην απειλή του ΕΟΠΥΥ ότι θα διακόψει τις συμβάσεις των Διαγνωστικών Κέντρων που δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, λόγω κινητοποιήσεων.

“Η πιο ηχηρή απάντηση απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει ο ΕΟΠΥΥ περί διακοπής των συμβάσεων των γιατρών που κινητοποιούνται είναι η μαζικότητα της κινητοποίησης των εργαστηριακών γιατρών. Οι επιπτώσεις, στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ επιχειρήσει να προχωρήσει στην απονενοημένη διακοπή χιλιάδων συμβάσεων, θα είναι τραγικές για τους ασθενείς της χώρας. Ελπίζουμε ότι θα αναλογιστεί τις συνέπειες και δεν θα το επιχειρήσει”, σημειώνει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνουν οι εργαστηριακοί γιατροί, ο ΕΟΠΥΥ επί 12 χρόνια καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας τους υπέρογκα χρέη, τα οποία οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης.

“Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τροφοδοτώντας προκλητή ζήτηση, την οποία καλούνται να υποστούν τα εργαστήρια με ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται. Τα εργαστήρια, με τα υπέρογκα ποσά που τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν απειλούνται με διακοπή της σύμβασή τους!”, τονίζουν οι γιατροί.

Διαγνωστικά Κέντρα: Εξετάσεις για τον προστάτη σε… γυναίκες και καρκινικοί δείκτες σε… 4χρονα!

Οι εργαστηριακοί γιατροί καταγγέλλουν πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γίνεται “πάρτι” υπερσυνταγογράφησης, ενώ κράτος, συνταγογραφούντες και ασφαλισμένοι “παραμένουν αλώβητοι λες και δεν συμμετέχουν πουθενά και σε τίποτα”.

Μέσα από στοιχεία που παρουσίασαν πρόσφατα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οι ιδιοκτήτες των Διαγνωστικών Κέντρων προκύπτει ότι δεν ασκείται κανένας έλεγχος στις εξετάσεις που συνταγογραφούνται.

“Φέραμε μαζί μας ένα σωρό παραπεμπτικά προκειμένου να σας αποδείξουμε ότι στο ελληνικό σύστημα συνταγογράφησης μπορεί να γράφει όποιος θέλει (ακόμη και μη ιατρός), ό,τι θέλει, όποτε θέλει κι αυτό βαφτίστηκε εντελώς καταχρηστικά “ορθή συνταγογράφηση”. Τα εκατοντάδες παραπεμπτικά με PSA για τον προστάτη … σε γυναίκες, με όλους τους καρκινικούς δείκτες σε παιδάκια μόλις 4 ετών με ένδειξη ‘καταβολή κι ανορεξία’, με υπερήχους μήτρας κι ωοθηκών σε … άνδρες, με επαναλαμβανόμενες ακριβές εξετάσεις που αναδεικνύουν το εσκεμμένα διάτρητο σύστημα συνταγογράφησης, τα έχετε δει όλοι οι υπουργοί ….αυτά όμως τα πληρώνουμε εμείς!”, τονίζουν αγανακτισμένοι οι γιατροί.

«Οφείλουμε… 1,6 δισ. ευρώ»

Οι γιατροί επισημαίνουν, επίσης, πως έως το 2014 η συμμετοχή στις εργαστηριακές εξετάσεις ήταν από 25% έως 40% και σήμερα μόλις στο 15%.

“Η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις οφείλεται είτε σε αληθινή αύξηση αναγκών του πληθυσμού, είτε σε αύξηση ψευδή, τεχνητή. Και στις δυο περιπτώσεις υπεύθυνο είναι το Κράτος για την αντιμετώπιση τους. Στην πρώτη περίπτωση, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και στη δεύτερη, επιβάλλοντας κανόνες και αυστηρές ποινές για όσους δεν τους τηρούν”, επισημαίνουν.

Οι γιατροί σημειώνουν πως αυτή τη στιγμή τα Εργαστήρια και Διαγνωστικά Κέντρα ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους, οφείλουν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ.

“Ένα υπέρογκο τεχνητό χρέος, το οποίο καλούμαστε να αποπληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας με υφαρπαγή των εισοδημάτων μας και το οικονομικό μας θρίλερ συνεχίζεται αμείωτο”, σημειώνουν.

Να σημειωθεί πως στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι: ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ , η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων Λάρισας, ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών Τρικάλων, ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ